Preşedintele Klaus Iohannis, alături de soţia sa, Carmen, au vizitat, duminică, tearul de operaţii din Afganistan, unde s-au întâlnit cu militarii români, alături de care au sărbătorit Paştele, urându-le acestora să se întoarcă "sănătoşi şi în formulă completă" şi felicitându-i pentru profesionalism şi dedicare.

"Mă bucur foarte mult că astăzi, când sărbătorim Învierea Domnului, cea mai importantă zi a creştinătăţii, o zi simbol a luminii şi speranţei, a păcii şi a încrederii în mântuire, împreună cu soţia mea, mă aflu în mijlocul vostru. Îmi produce o puternică emoţie atmosfera românească autentică pe care aţi creat-o aici, la 5000 de kilometri depărtare de ţară. Vă asigur că, în această zi de sărbătoare, mulţi români în ţară, nu doar rudele şi prietenii sau colegii voştri, îşi îndreaptă, mai mult ca oricând, gândurile şi sentimentele de preţuire către voi, cei care ne reprezentaţi, cu cinste şi onoare, în afara graniţelor ţării noastre", le-a spus Iohannis militarilor români.

Preşedintele a afirmat că toţi creştinii sunt învăţaţi că trebuie să îi ajute pe cei care sunt în nevoie, iar afganii au nevoie acum de prezenţa militară. "Voi, cei aflaţi în teatru, ştiţi cel mai bine realităţile din teren, care sunt riscurile şi problemele Afganistanului anului 2016. Voi ştiţi foarte bine că Misiunea Afganistan nu este încheiată", a spus Iohannis.

Şeful statului a transmis că prezenţa militarilor români în Afganistan reprezintă răspunsul ferm al României la solicitarea NATO pentru asigurarea securităţii şi pentru stabilizarea alei ţări. "Afganistanul este, pentru Alianţă, principalul front de luptă împotriva terorismului internaţional. Reconstrucţia Afganistanului reprezintă un efort de durată, asumat de comunitatea internaţională", a subliniat preşedintele.

Iohannis a dat asigurări că direcţia este "în esenţă cea corectă", iar lucrurile merg pe făgaşul cel bun în Afganistan.

Preşedintele i-a felicitat pe militari pentru profesionalismul cu care îşi îndeplinesc misiunea, recunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate.

"Locul bine definit al României în lume, respectul şi credibilitatea de care se bucură astăzi în faţa partenerilor externi, sunt - în mare măsură - şi rezultatele muncii şi dăruirii voastre, militarii care, luând parte la multiple acţiuni sub egida organizaţiilor internaţionale, aţi demonstrat că ţara noastră este un aliat de nădejde şi un partener capabil să ducă la bun sfârşit toate misiunile încredinţate", a spus Iohannis.

Şeful statului le-a vorbit militarilor şi despre reuniunea NATO de la Varşovia, din această vară, în care România va solicita sprijinul alianţei pentru costa de vest a Mării Negre, din cauza "situaţiei din proximitatea Românei".

"Greul va urma după Varşovia. Vom avea multe de făcut, în reformarea, în continuare, a Armatei, înzestrarea ei şi creşterea calităţii vieţii militarilor. Voi, cei care aţi fost în teatrele de operaţii, aţi fost în prima linie de interoperabilitate. Nu doar că aţi văzut, dar aţi luptat împreună cu armate performante, bine dotate şi cu militari bine motivaţi. Vă veţi reîntoarce în ţară cu o zestre profesională solidă - principalul câştig în viziunea mea - şi de care vom avem nevoie pentru a aplica deciziile care se vor lua la Varşovia", a continuat preşedintele.

Klaus Iohannis şi-a încheiat mesajul spunând că îi aşteaptă pe militari înapoi în ţară la finalul misiunilor "sănătoşi şi în formaţie completă, cu sufletul încărcat de bucuria unei realizări profesionale absolute - de a fi fost cei mai convingători ambasadori ai României".

"Vă urez multă sănătate, puterea de a trece cu bine peste toate provocările specifice mediului în care acţionaţi în prezent, multe realizări profesionale şi doresc, din nou, să vă încredinţez de întregul meu sprijin! Aceleaşi sentimente de preţuire, urări de sănătate, fericire, viaţă lungă se îndreaptă şi către familiile voastre, care vă simt lipsa în aceste momente şi care vă aşteaptă să vă întoarceţi. Tuturor, vă doresc Sărbători Pascale în linişte şi pace! Lumina Învierii lui Iisus să coboare în sufletul fiecăruia, renăscând credinţa şi speranţa în mai bine!”, le-a spus preşedintele.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a făcut duminică o vizită în Teatrul de Operaţii din Afganistan, unde s-a întâlnit cu militarii români aflaţi în misiune în această ţară. Cu acest prilej, preşedintele României a fost informat de starea de securitate din Afganistan şi de misiunile pe care le au de îndeplinit militarii noştri. Preşedintele Klaus Iohannis a purtat discuţii cu militarii români, informându-se despre starea acestora, şi a sărbătorit Sfintele Paşti alături de ei. De asemenea, pe parcursul vizitei, a avut discuţii şi cu generalul de brigadă Antonio Aguto, comandantul Comandamentului pentru Instruire, Asistenţă şi Consiliere din Regiunea Sud din Afganistan. În cadrul discuţiilor, preşedintele României a reiterat angajamentul consistent şi constant al forţelor Armatei României la eforturile de stabilizare şi post-conflict din Afganistan, încă de la deschiderea Teatrului de Operaţii, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.