Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă, că Dacian Cioloş ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles şi că sunt oameni politici care acţionează din convingerea că este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare.

Dacian Cioloş este reprezentantul unui curent în politica românească care spune că România ar trebui să fie mulţumită cu poziţia de stat colonie în Uniunea Europeană. Sunt oameni politici care merg în capitalele europene cu aceeaşi gândire de acum 250 de ani, când domnitorii fanarioţi mergeau la Înalta Poartă: <<capul plecat, sabia nu îl taie>>. Sunt oameni politici care prezintă românilor ca pe o mare victorie faptul că sintagma <<Europa cu mai multe viteze>> a fost înlocuită cu <<ritmuri şi intensităţi diferite>>. Adică <<aceeaşi Mărie cu altă pălărie>>, cum ar spune românul ironic”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

El mai susţine că sunt oameni politici acţionează din convingerea că ”este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare”.

”Alţii s-au obişnuit atât de mult cu statutul de funcţionar de lux, plătiţi cu salarii de CEO de companie privată, încât nici nu îşi pun problema să nu fie de acord cu angajatorul. Indiferent de motivaţie, un lucru este clar ca lumina zilei: toţi aceşti oameni politici ştiu că MCV este un mecanism politic, ştiu că deciziile care privesc România, ca şi alte state membre din categoria a doua, nu sunt luate în conformitate cu principiile europene, ci pe baza unor negocieri, urmărind interese economice sau politice. Chiar Dacian Cioloş spune acest lucru în comunicatul pe care l-a trimis, în care face referire la discuţii pe care le-a avut cu alţi lideri europeni despre amânarea intrării în spaţiul Schengen. Pentru a folosi o expresie dragă preşedintelui Iohannis: acesta este elefantul din încăpere, de care toată lumea ştie”, a mai scris Tăriceanu.