Comparativ cu solicitarea PNL de numire ca vicepremier a lui Klaus Johannis din postura de ministru de interne, lista solicitărilor UDMR pentru a îl sprijini pe Victor Ponta este năucitoare. Sunt solicitate mandate de vicepremier, dar şi două ministere şi alte funcţii centrale şi locale, la care se adaugă revendicări etnice. În mod practic, Victor Ponta ignora opţiunile electoratului exprimate în decembrie 2012 şi tinde să accepte o alianţă antiromânească, doar pentru a îşi menţine puterea şi a da satisfacţie baronilor locali social-democraţi.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit astăzi mandat din partea Consiliul Reprezentanţilor Unionali pentru a negocia intrarea în guvernul USD. „România trebuie să rămână o ţară stabilă. Veţi afla ce am cerut după negociere“, a declarat liderul UDMR. Lista solicitărilor formaţiunii maghiare include portofolii ministeriale, funcţii de prefect dar şi susţinerea unor anumite acte normative pentru comunitatea etnicilor maghiari.

Astfel, conform unor surse politice, UMDR ar fi revendicat deja un post de vicepremier (Kelemen Hunor) dar şi ministerele Culturii (Kelemen Hunor) şi Mediului (Laszlo Borbely/Attila Korodi), nouă posturi de secretar de stat (UDMR deţine deja unul, care conduce Departamentul pentru Relaţii Interetnice aflat în subordinea directă a premierului), patru preşedinţi/directori generali de agenţii şi deconcentrate, precum şi prefecţi proprii în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş.

Deputatul Laszlo Borbely, vicepreşedintele politic al formaţiunii, a declarat că UDMR doreşte şi susţinerea pe anumite chestiuni cu implicaţii pe termen lung, cum ar fi „un set de principii sau discuţii pe diferite teme“ care să vizeze „statutul minorităţilor naţionale“ şi chiar înfiinţarea unei universităţi de stat în limba maghiară.

„Avem o serie de propuneri începând cu Legea descentralizării, dorim să se reia şi să se voteze de Parlament, e foarte importantă. De asemenea, autostrada Transilvania să se continue până la Târgu Mureş cel puţin“, a mai spus Laszlo Borbely, citat de hotnews.ro.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a invocat Raportul Departamentului de Stat pentru a susţine că  „în România, problema drepturilor minorităţilor nu este rezolvată“.

„În aceste zile a apărut un raport referitor la drepturile omului şi la drepturile minorităţilor din partea SUA, la paginile 27-28 ale versiunii în limba engleză în acest raport se menţionează pe larg comunitatea maghiară din Ardeal — despre comunitate, despre simboluri, despre steagul secuilor, despre prefecţi, că sistemul juridic este folosit pentru limitarea drepturilor minorităţii, se menţionează problema educaţiei universitare, problema UMF Târgu Mureş este prezentă în raport, se menţionează o serie de probleme despre care vorbim şi noi. (…) În România, problema drepturilor minorităţilor nu este complet rezolvată“, a susţinut Kelemen.

Sursa : Expres Magazin