Victor Ponta este în căutarea unui partener de coaliţie, noua formaţiune USD fiind extrem de fragilă. Şi cum maghiarii sunt întotdeauna la dispoziţia puterii dacă aceasta declară că le mai satisface câteva din doleanţele care nu se mai sfârşesc, Ponta nu se sfieşte să le accepte. Cum liberalul Klaus Iohannis nu a fost suficient de bun pentru Ponta, acesta a întins o mână  lui Kelemen Hunor, liderul maghiarimii din România.

Kelemen Hunor a declarat vineri seară, într-o conferinţă de presă, că sâmbătă va analiza toate datele şi va decide dacă UDMR va intra la Guvernare, cu USD. Hunor a mai precizat că UDMR se gândeşte la două-trei ministere, însă acest lucru se va stabili în funcţie de structura coaliţiei guvernamentale.

UDMR vrea un post de vicepremier, însă Kelemen Hunor spune că nu pune condiţii, ci doar discută cu premierul Ponta, şi în niciun caz cu Dan Voiculescu sau altă persoană. Kelemen Hunor a precizat că la CRU nu se va vota nici intrarea la guvernare, nici rămânerea în opoziţie, ci se va cere un mandat pentru negocieri care ar urma să aibă loc duminică şi luni dimineaţă, „dacă va fi nevoie“, iar decizia va fi anunţată luni la prânz, la Consiliul Permanent al UDMR.

 „Până atunci, UDMR trebuie să ajungă la o concluzie cu premierul Victor Ponta“, a spus Kelemen Hunor, precizând că nu a intrat deocamdată în detalii cu premierul şi subliniind că oricare dintre decizii - intrarea la guvernarea sau opoziţia până în 2016 - va presupune un risc.

„Nu există condiţii impuse, nici alţii nu ne pun condiţii. Sigur, există loc de negocieri privind toate problemele sensibile“, a afirmat Kelemen Hunor, arătând că „pachetul“ cu care UDMR se va prezenta la negocieri cuprinde trei teme: drepturile minorităţilor, probleme economice şi dezvoltarea infrastructurii.