Contractele de lucrări publice scoase la bătaie de primării şi consilii judeţene – care au fost adjudecate prin licitaţii, în baza celor mai avantajoase oferte finanaciare – vor putea fi modificate, la cererea firmelor beneficiare care vor demonstra că tarifele materialelor de construcţii au crescut. Aceasta este iniţiativa propusă de PNL, printr-un proiect de lege care  – spune deputatul PNL de Braşov, Dumitru Flucuş – având scopul de a le da o mână de ajutor primarilor şi şefilor de consilii judeţene.

 

În prezent, contractele de achiziţii publice adjudecate prin licitaţii în baza unor oferte financiare asumate nu pot fi modificate pe parcursul lucrărilor, fără analize prealabile, evaluări externe şi fără acorduri din partea forurilor administrative. În cazul multor proiecte de lucrări publice, firmele angajate ajung în conflict cu autorităţile – de multe se apelează chiar la justiţie – dar fiind că solicitările pentru majorarea costurilor invocate sunt de cele mai multe ori respinse. Lucrările intră în blocaj, autorităţile au obligaţia să repete procedurile de achiziţie pentru angajarea altor firme, lucru care se doreşte a fi evitat, mai ales că este o realitate că preţurile la carburanţi şi la materiale de construcţii au tot crescut arată Dumitru Flucuş .

 

„În calitate de secretar al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor, dar şi ca fost primar, susţin proiectele menite să dezvolte localităţile ţării. Am primit semnale de la mai multe asociaţii ale primarilor din ţară care spuneau, pe bună dreptate, că foarte multe proiecte începute riscau să fie sistate din cauza scumpirilor la materiale de construcţie, carburanţi sau forţa de muncă. M-am consultat şi cu cei de la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România. Cum ar fi fost dacă şcolile, grădiniţele, spitalele sau proiectele de apă-canal ar fi fost blocate în acest moment? S-ar fi pierdut deja banii cheltuiţi, iar prejudiciul ar fi fost decontat tot de români! În consecinţă, în Comisia de Administraţie am susţinut proiectul de lege prin care contractele de achiziţie publică vor putea fi ajustate printr-un act adiţional. Am simplificat procedura şi nu am lăsat ca primarii să fie nevoiţi să facă noi licitaţii, noi caiete de sarcini sau să stea cu mâna întinsă la Guvern”, a comentat Flucuş.

 

Acesta consideră că prin această iniţiativă, nu doar că vor fi salvate proiectele începute, dar în felul acesta vor fi sprijiniţi şi întreprinzătorii locali „să nu trimită oamenii în şomaj, iar firmele să nu intre în faliment”:

 

„Odată cu începerea Pandemiei de Covid-19, preţurile la materialele de construcţii au crescut enorm. Dacă în contractul iniţial antreprenorii se obligau să se încadreze într-o anumită sumă, după creşterea preţurilor acest lucru ar fi fost imposibil. Iar vina nu este nici a primarilor şi nici a firmelor contractante. Preţul lemnului a crescut aproape cu 40% în unele cazuri, preţul pentru oţel beton – cu aproximativ 60%, a polietilenei – cu 40%. Aceste scumpiri ar fi blocat foarte multe proiecte, ar fi afectat şi economia naţională, având în vedere că impactul posibil al crizei asupra sectorului de construcţii, sector care contribuie cu 6,6% din PIB, ar fi fost unul catastrofal. Prin legea votată la comisie am venit cu o soluţie aşteptată la problema creşterii preţurilor materialelor de construcţii. Constructorii pot să încheie un act adiţional la contractul de bază, la contractele aflate în execuţie, prin care să modifice preţul materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, în funcţie de statisticile oficiale ale INS”, arată deputatul.

 

Autorităţile locale vor putea depune cereri la ministerul de resort pentru a acoperi diferenţele apărute, iar primarii nu vor fi nevoiţi să taie alte fonduri, pentru a finaliza un proiect deja aprobat şi aflat în execuţie.

 

Deputatul braşovean face apel la toate forţele politice din Parlament să se mobilizeze şi să voteze acest proiect, săptămâna viitoare, la votul final din Camera Deputaţilor.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro