Promisiunile de campanie nu sunt întotdeauna egale cu realitatea. Dacă înainte de alegeri, oricare din 2020, parte din partenerii coaliţiei de guvernare se întreceau care mai de care să asigure că au fel de fel de planuri pe care le vor realiza, realitatea este alta.

 

Un exemplu, revenirea la alegerile în două tururi, subiect asupra cărora au tot insistat atât PNL cât şi USR PLUS, dar despre care nu s-a mai auzit nimic după ce s-a închegat coaliţia de guvernare. Se pare că nu e mare mister pe tema acestui subiect, dat fiind că un cuvânt de spus în toate chestiunile importante l-a avut şi al treilea partener politic, UDMR.

 

Aseară, liderul acestei formaţiuni politice a explicat că, cel mai probabil, nu se va reveni prea curând la vechiul tip de alegeri, dat fiind că UDMR nu a fost de acord.

 

„Nu există aşa ceva în programul de guvernare şi nu există aşa ceva în acordul nostru de coaliţie. Eu nu vreau să comentez ceea ce eu nu am promis şi pot să vă spun că din punctul nostru de vedere… noi nu am fost de acord. Recunosc. Pentru că, din punctul meu de vedere, sistemul e perfect constituţional, perfect democratic şi perfect legitim.

 

Şi dacă e această variantă care funcţionează, de ce vrei o altă variantă? Se poate, dar nu cu sprijinul UDMR. Acest lucru e cunoscut dinainte de alegeri. Noi credem că acest sistem funcţionează bine în forma actuală. Sunt vreo două, trei proiecte şi acum în procedură parlamentară, dar noi nu vom susţine.

 

Fostul PMP a lăsat un proiect, AUR a depus un proiect, cred că e un proiect mai vechi al colegilor din USR, noi nu vom susţine. De asta nici nu am ajuns să-l pune în acordul nostru politic”, a declarat Kelemen Hunor la B1 TV.

 

Pe de altă parte, cel care încă conduce PNL, Ludovic Orban, nu a spus nici da, nici ba. A ocolit un răspuns concret, punctând doar că „Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Evident că noi susţinem acest lucru, dar vrem să o facem într-un moment în care se ia decizia. Deocamdată suntem departe de anul electoral 2024. Cu siguranţă vom decide în coaliţie şi vom stabili acest lucru”. Or pare că în coaliţie s-a decis deja că nu se poate. Depinde pe cine întrebi.

 

 

 

Sursa: www.zin.ro