Averile acumulate de europarlamentarii trimişi la Bruxelles să ne reprezinte depăşesc 5 milioane de euro, în plus aceştia au venituri de peste 4 milioane de euro. Cei 33 deţin aproximativ 20 de hectare de teren, 79 de case şi 38 de maşini. Alte bunuri precum bijuteriile şi obiectele lor de artă valorează peste 1 milion de euro.

 

Averile parlamentarilor analizate sunt: PNL: Ioan-Rareş Bogdan, Mircea-Gheorghe Hava, Siegfried Vasile Mureşan, Vasile Blaga, Adina-Ioana Vălean, Daniel Buda, Dan-Ştefan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian-Silviu Buşoi, Marian-Jean Marinescu; PSD:Rovana Plumb, Carmen-Gabriela Avram, Iulian-Claudiu Manda, Cristian-Vasile Terheş, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Adrian-Dragoş Benea, Victor Negrescu; USR-PLUS: Dacian Julien Cioloş, Cristian Ghinea, Dragoş-Nicolae Pîslaru, Clotilde-Marie-Brigitte Armand, Ioan-Dragoş Tudorache, Nicolae-Bogdănel Ştefănuţ, Vlad-Marius Botoş, Ramona-Victoria Strugariu UDMR: Iuliu Wikler, Lorant-Gyorgy Vincze; PMP: Traian Băsescu, Eugen Tomac; Pro România: Victor Ponta şi Corina Creţu. Dintre aceştia, vă prezentăm care sunt cei mai bogaţi parlamentari.

 

Parlamentarii care deţin cei mai mulţi bani în conturi

 

Conform declaraţiilor de avere, europarlamentarul Siegfried Mureşan (PNL) şi fostul preşedinte Traian Băsescu (PMP) sunt cei care deţin în conturi şi acţiuni peste jumătate de milion de euro. Acest top al averilor din conturi şi acţiuni este completat de Clotilde Armand (USR-PLUS) care are 360.000 de euro, Adina Vălean (PNL) cu o sumă de 324.000 euro, Cristian Buşoi cu 307.000 euro, Marian Jean Marinescu (PNL) cu 246.000 euro, Daniel Buda cu 240.000 euro, fostul premier Victor Ponta (PRO România) cu 194.000 euro şi nu în ultimul rând de Iuliu Winkler (UDMR) cu 174.000 euro.

 

Desigur dacă punem la socoteală şi banii declaraţi în conturile soţilor şi soţiilor europarlamentarilor vom ajunge la sume şi mai fabuloase. Spre exemplu notarul Georgiana Buşoi, soţia liberalului Cristian Buşoi, are în conturi şi acţiuni aproape 550.000 de euro, iar europarlamentara Daciana Sârbu, soţia lui Victor Ponta, are şi ea aproximativ 170.000 de euro în conturi şi acţiuni, la care se adaugă criptomonede în valoare de peste 80.000 de dolari.

 

“Nepoliticienii” Rareş Bogdan şi Carmen Avram

 

Singurii „nepoliticieni” europarlamentari sunt oamenii de televiziune Rareş Bogdan (Realitatea TV) şi Carmen Avram (Antena 3).

 

Rareş Bogdan se remarcă în topul averilor prin faptul că deţine cele mai valoroase bijuterii şi obiecte de artă: argintărie, tablouri, ceasuri şi bijuterii de 565.000 de euro. Doar ceasurile lui Bogdan sunt estimate la 200.000 de euro, iar bijuteriile, la 150.000 de euro.

 

Conform declaraţiei de avere, Rareş Bogdan a câştigat anul trecut, în medie, 5.000 de euro pe lună de la Realitatea TV, post aflat în faliment şi controlat de Cozmin Guşă şi omul de afaceri Maricel Păcuraru. Bogdan a avut însă şi un contract de imagine din care a câştigat circa 36.000 de euro, cu Phoenicia Hotels, care aparţine omului de afaceri libanez Mohammad Murad.

 

Rareş Bogdan deţine în conturi şi acţiuni aproape 50.000 de euro şi a avut venituri totale, în ultimul an, de circa 236.000 de euro, inclusiv o donaţie de 50.000 de euro de la socrii săi. El are însă şi credite de 350.000 de euro. Soţia sa, Florina Bogdan, este angajată ca jurist la compania Transferoviar, a omului de afaceri Călin Mitică, un apropiat al lui Bogdan. Mitică este trimis în judecată de procurorii DNA pentru dare de mită şi spălare de bani.

 

Firma lui Rareş Bogdan, Trend Communication, pe care o deţine împreună cu fratele său Horia Bogdan şi cu Octavian Hoandră, coleg la Realitatea TV şi vechi prieten de la Cluj al lui Bogdan. Firma are contracte cu statul (Transilvania Nord, Primăria Cluj, Spitalul de Urgenţă Cluj) de circa 60.000 de euro,în desfăşurare, conform declaraţiei de interese a omului de televiziune. Agenţia de publicitate a lui Bogdan a avut contract şi cu Hidroelectrica, în trecut.

 

Carmen Avram, fosta realizatoare a emisiunii de investigaţii şi reportaje „În premieră”, de la Antena 3, câştiga şi ea anul trecut circa 5.300 de euro pe lună, de la televiziunea familiei Voiculescu. Soţul ei, jurnalistul Adrian Ursu, câştiga în total aproximativ 9.000 de euro pe lună de la Antena 3, conform declaraţiei de avere a lui Avram. Ea deţine în conturi şi acţiuni aproximativ 138.000 de euro, iar veniturile totale din ultimul an s-au ridicat la circa 63.000 de euro. Carmen Avram are şi credite de 225.000 de euro. Casele şi terenurile, de 5.900 de metri pătraţi, se află însă pe numele lui Adrian Ursu. Jurnalistul deţine pe numele său şi trei maşini – un Triumph Spitfire din 1972, un Jeep Wrangler din 1981 şi un Renault Clio. Cei doi deţin Asociaţia Povestaşii.

 

Cele mai mari venituri din salarii şi alte activităţi

 

Europarlamentarii cu cele mai mari venituri în ultimul an sunt cei care ocupau deja un post de europarlamentar, care este remunerat cu 7.000 de euro salariu lunar de bază. La acesta se adaugă însă plăţi pentru diurnă, transport şi alte cheltuieli, care pot să salte venitul salarial de la Parlamentul European la 12-13.000 de euro lunar, în medie.

 

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi a avut cele mai mari venituri în 2018, dintre cei 35 de candidaţi eligibili. El a adunat aproximativ 521.000 de euro, din salariul de la Bruxelles, dar şi din activităţile de notariat şi din dividendele luate de la Fondul Proprietatea. În topul veniturilor încasate în 2018, urmează europarlamentarul PNL Daniel Buda (493.000 de euro, provenite dintr-o creanţă de 200.000 de euro, dar şi din activitatea de avocat), europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu (270.000 de euro), Rareş Bogdan (PNL, 236.000 de euro) şi de Adina Vălean (PNL, aproximativ 219.000 euro). Venituri mari au mai avut europarlamentara Norica Nicolai (ALDE, 210.000 euro), comisarul european Corina Creţu (Pro România, 208.000 euro), europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, 180.000 euro), europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan (156.000 euro), europarlamentarul PSD Dan Nica (140.000 euro).

 

De la Alianţa USR-PLUS, fostul ministru de Interne Dragoş Tudorache a avut venituri de 138.000 de euro de la Comisia Europeană, iar Clotilde Armand de 131.000 de euro, cea mai mare parte a banilor venind dintr-un contract de management. Fostul premier Dacian Cioloş a declarat pentru 2018 un singur venit, de 20.000 de euro, pentru consultanţă dată la Banca Mondială.

 

Topul latifundiarilor şi al deţinătorilor de imobile

 

Liberalul Cristian Buşoi deţine cel mai mult teren, 58.271 metri pătraţi, împreună cu soţia sa. Este urmat în top de fostul lider PDL Vasile Blaga (PNL, 36.291 metri pătraţi în Bihor), europarlamentarul Marian Jean Marinescu (PNL, 23.178 metri pătraţi), europarlamentara Norica Nicolai (ALDE, 20.988 metri pătraţi, împreună cu soţul) şi europarlamentarul Daniel Buda (PNL, 12.600 metri pătraţi).

 

La case şi apartamente, campionul este europarlamentarul PNL Daniel Buda, care deţine 5 imobile la Cluj şi Bucureşti. Deputatul PSD Claudiu Manda, soţul Liei Olguţa Vasilescu, deţine participaţii la 4 imobile. În 2019, el şi-a cumpărat un apartament de 225 de metri pătraţi în Craiova, împreună cu firma sa, Imoband Oltenia. Manda a mai câştigat o parte dintr-o casă la partaj, în 2018, şi deţine jumătate de casă şi cu fosta soţie a lui Valeriu Zgonea, într-o comună din Dolj.

 

Vasile Blaga (PNL) deţine 4 imobile alături de soţie, inclusiv o casă de vacanţă la Mamaia. Liberalul Cristian Buşoi are şi el 4 imobile, inclusiv un apartament la Bruxelles. Dragoş Tudorache (USR-PLUS) are de asemenea 4 imobile, inclusiv un apartament la Bruxelles. Fostul premier Victor Ponta (Pro România) are 3 imobile împreună cu Daciana Sârbu, aceasta având casă separată la Cornu, în Prahova, pe lângă cea deţinută în aceeaşi localitate împreună cu Ponta.

 

Topul datornicilor, topul generoşilor

 

Ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb, prima pe lista PSD la europarlamentare, are cel mai mare credit dintre cei 35 de candidaţi eligibili: 800.000 de euro. Este urmată în topul datornicilor de fostul ministru de Interne Dragoş Tudorache (USR-PLUS, 357.000 euro), de Rareş Bogdan (PNL, 350.000 de euro), de Vasile Blaga (PNL, 257.000 euro) şi de Cristian Buşoi (PNL, 250.000 euro).

 

Europarlamentarii au acordat însă şi împrumuturi în nume personal. Campionul la acest capitol este europarlamentarul Cristian Buşoi (572.000 euro daţi cu împrumut, inclusiv la firma sa, CSB European Business Target), urmat de europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu (161.000 euro, către firmele sale SMS International şi Natural Research Craiova), fostul ministru al Muncii Dragoş Pîslaru (USR-PLUS, 131.500 euro către o persoană fizică şi către firma sa Civitta Strategy&Consulting), deputatul PSD Claudiu Manda (103.000 euro daţi cu împrumut) şi europarlamentarul PNL Daniel Buda (93.000 euro către Grigore şi Ioan Buda, respectiv către firmele sale Agriserv Servicii Zootehnice şi Ovilacaune). Fostul premier Dacian Cioloş a dat şi el cu împrumut 56.000 de euro, către fratele său Sorin Cioloş, Cameliei Marian şi firmei soţiei sale, Valerie – Equilibre Connexion.

 

Contracte cu statul

 

Doar trei europarlamentari declară contracte cu statul ale firmelor lor sau rudelor. Firma Cartotop SA din Craiova, a europarlamentarului PNL Marian Jean Marinescu, are contracte de topografie şi cadastru în valoare de peste 2,2 milioane de euro cu diverse comune din judeţul Dolj, dar şi cu CNADNR.

 

Medical Emergency Division, firma de ambulanţă şi transport medical din Deva a fiicei lui Vasile Blaga, Agathe Rudeanu, are contracte cu mai multe spitale şi case de asigurări din ţară.

 

Agenţia de publicitate a lui Rareş Bogdan, Trend Communication, are contracte cu instituţii de stat din Cluj, de circa 60.000 de euro, conform declaraţiei de avere a omului de televiziune.

 

 

 

Sursa:www.gazetadecluj.ro