Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi noaptea, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că s-au luat decizii importante pentru partid, a făcut apel din nou la unitate, a anunţat numirile pe funcţii decise de CEx şi că mâine o eliberează din funcţiile de la Guvern şi de la partid pe Anca Alexandrescu, iar în curând va lua o decizie şi în privinţa lui Darius Vâlcov.

 

De asemenea, premierul a renunţat la Eugen Nicolicea pentru Ministerul Justiţiei şi a propus-o pe Ana Birchall, actualul interimar. În plus, Codrin Ştefănescu, un alt aliat dur al lui Liviu Dragnea, a fost înlocuit de Rodica Nassar, apropiata Gabrielei Firea.

 

Dăncilă a ieşit la declaraţii împreună cu Paul Stănescu şi Mihai Fifor.

 

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă:

 

În CEx am ascultat opinia colegilor din teritoriu, am discutat despre alegerile europarlamentare şi am luat decizii importante pentru partid

E importantă pentru noi unitatea, să înţelegem unde am greşit, să ne unim forţele. Gabriela Firea a fost votată ca preşedinte interimar al PSD Bucureşti şi pentru vicepreşedinte al PSD.

Lider al delegaţiei europarlamentarilor PSD în PE va fi Dan Nica.

În unanimitate a fost votat Paul Stănescu preşedinte executiv şi tot în unimitate Rodica Nassar pentru secretar general.

Cu o singură execepţie, toţi colegii au considerat că trebuie să menţinem  guvernarea pentru că am dezamăgi pe cei care cred în noi.

Propuşi miniştri: Ana Birchall – Justiţie, Roxana Mânzatu – Fonduri Europene, Natalia Intotero – Românii de Pretutindeni, iar Titus Corlăţean – vicepremier pentru parteneriate strategice

Răspunsuri la întrebări:

 

M-am opus atunci când s-a propus schimbarea lui Paul Stănescu din Guvern şi consider că am procedat corect.

Trebuie să ascultăm părerea fiecăruia fără a-i sancţiona atunci când sunt sau nu de acord cu noi.

Trebuie să ne unim forţele, să înţelegem unde am greşit şi să luăm măsurile care se impun.

Poate că semnalul de alarmă trebuia luat în seamă

Important nu este ce am făcut, ci să învăţăm din greşeli şi să mergem mai departe.

Timpul nu ne-a mai permis să vorbim despre congres

Luni avem şedinţă de coaliţie şi BPN şi vom stabili în BPN când facem congresul. Trebuie să avem o etapă privind statutul şi pe urmă vom avea un congres pentru alegerea conducerii partidului şi candidatul la alegerile prezidenţiale. Probabil la finalul lunii iunie.

Nu am discutat acum despre remaniere. Obiectivul a fost să îi avem pe cei care să ocupe portofoliile unde sunt interimari.

O să sun la dl preşedinte, o să-i spun că trimitem noile propuneri şi sper ca dl preşedinte să lase campania electorală şi să dea un răspuns care ţine de legalitate, nu de oportunitate.

Vom face o analiză pe toate ministerele, inclusiv MAI şi MAE. Legat de MAE, ministerul a cerut fiecărui ambasador sau consul numărul secţiilor de votare de care e nevoie şi numărul buletinelor de vot. Aici trebuie să vedem cine a greşit şi acela trebuie să plătească. Am cerut o analiză, Ministerul Afacerilor Externe a început această analiză şi vom lua măsuri radicale.

Unde se duce Titus Corlăţean e un portofoliu pe parteneriat strategic. Nu putem să spunem că Corlăţean nu are experienţă pe externe. Portofoliul nu are legătură cu Diaspora.

Cei care au greşi, au creat aceste probleme trebuie să plece acasă.

Votul electronic, votul prin corespondenţă, vom analiza.

Cu Anca Alexandrescu exclus să mai colaborez, mâine o eliberez din funcţie şi de la Guvern, şi de la partid.

Voi lua o decizie şi în legătură cu Darius Vâlcov în curând.

Avem o colaborare foarte bună cu Olguţa Vasilescu. Rămâne în conducerea partidului, e vicepreşedinte. Nu ştiu de unde a ieşit ştirea că ar fi o divergenţă cu Olguţa Vasilescu.

Pe noii europarlamentari partidul i-a votat pe lista respectivă. Nu ar fi corect după ce s-au terminat alegerile să îi retragem de pe listă.

Propunerea de comisar european o vom face tot în Comitetul Executiv Naţional.

Vreau să reamintesc tuturor: acest Guvern nu a dat legi care să afecteze justiţia.

Am simţit că ar fi o vulnerabilitate pentru noi, o vulnerabilitate pentru ţară dacă dăm OUG pe justiţie. Poate unele articole erau necesare. Am văzut că au fost abuzuri, că au fost încălcate drepturi. Nu am zis că aceste OUG erau bune sau nu. Poate aceste măsuri trebuie luate în Parlament.

Eu ca premier m-am gândit că pentru mine e importantă ţara, că nu pot să pun în pericol activarea articolului 7 şi am lucrat foarte mult pentru imaginea ţării.

Nu au fost doar insistenţele lui Liviu Dragnea pentru aceste OUG, pentru că la un moment dat a fost o opinie de partid. Nu pot să spun că doar Liviu Dragnea e responsabil pentru tot.

Legat de amnistie şi graţiere, a fost un val de cereri atunci când au apărut nenorocirile de la DNA Ploieşti, de la DNA Oradea.

Eu nu am avut niciodată pe masa Guvernului un document referitor la amnistie sau graţiere.

Mutarea unei ambasade e decisă de preşedintele României. Părerea mea este că trebuie să existe o decizie politică (în legătură cu Ambasada din Israel – n.r.). Eu mi-am spus punctul de vedere.

Din martie 2018 am trimis la dl Iohannis propunere de ambasador în Israel. Nu am primit răspuns, am trimis şi a doua propunere, nu am primit răspuns.

Eu nu ştiu despre statul paralel.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro