Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană participă, joi, la summitul informal de la Sibiu, găzduit de preşedintele Klaus Iohannis.
Reuniunea va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, iar discuţiile se vor axa pe stabilirea unei agende strategice pentru perioada 2019 – 2024.
27 de şefi de stat şi de guvern se vor întâlni aici pentru a decide viitorul Uniunii Europene. 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, 900 de junalisti şi 100 de traducători vor fi, de asemenea, prezenţi la summit.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că reuniunea de la Sibiu arată că „românii contează în Europa”.
Subiectele de pe agenda summitului
Luni, Tusk a transmis o scrisoare deschisă participanţilor la Summitul de la Sibiu, în care a vorbit despre aşteptările sale de la acest dialog.
„Ne vom aduna la Sibiu, de Ziua Europei, pentru a discuta de planuri strategice pentru Uniunea Europeană, pentru anii viitori. În acest context, propun să adoptăm Declaraţia de la Sibiu, care să transmită un mesaj de unitate şi încredere în acţiunile noastre comune”, a punctat înaltul oficial.
El s-a referit şi la Agenda Strategică a UE pentru următorii cinci ani. „După discuţiile de la Sibiu, vom formula Agenda Strategică a UE pentru 2019 - 2024, ce urmează a fi adoptată la Consiliul European în iunie”, a amintit Tusk.
Temele directoare pentru discuţiile de la Sibiu, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului European, vizează protejarea graniţelor UE, libertăţile individuale, statul de drept, migraţia ilegală sau lupta împotriva dezinformării, dar şi consolidarea pieţei unice şi schimbările climatice.
Şefilor de stat sau de guvern li se vor alătura preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, şi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.
AFP: UE pregăteşte perioada post-Brexit şi negocierile pentru posturile-cheie
Liderii ţărilor din Uniunea Europeană vor încerca joi să afişeze o imagine de unitate în cursul unui summit consacrat viitorului post-Brexit al UE, care are loc la Sibiu, unde vor deschide de asemenea cursa pentru posturile-cheie din instituţiile comunitare, comentează AFP, conform Agerpres.
Reuniţi în formula de 27, fără premierul britanic Theresa May, şefii de stat şi de guvern au convenit să evite să discute despre Brexit, subiect care a dominat multe dintre ultimele lor întâlniri.
„Este un summit fără Brexit, iar toată lumea răsuflă uşurată”, a subliniat un înalt responsabil european, chiar dacă data limită pentru divorţul cu britanicii, prevăzută iniţial pentru 29 martie, a fost încă o dată amânată, acum pentru 31 octombrie.
„Trebuie revenit la agenda europeană”, a insistat preşedinţia franceză.
Cei 27 vor începe prin a dezbate rolul UE pe scena internaţională, agitată de o nouă înăsprire a sancţiunilor americane împotriva Iranului. Teheranul ameninţă să renunţe la anumite angajamente ale acordului în dosarul nuclear din 2015 dacă europenii nu îl vor ajuta să iasă din izolarea economică.
La Sibiu, Cei 27 ar urma să se limiteze la adoptarea unei scurte declaraţii de „10 angajamente”, calificate ironic drept „10 porunci” de un diplomat european.
Acest principii generale ar urma să includă promisiunea de a apăra o Europă unită, „de la Est la Vest, de la Nord la Sud”, ai cărei membri vor fi mereu “solidari între ei în caz de nevoie”.
Unii lideri vor pune accent pe anumite teme, cum este cazul preşedintelui francez Emmanuel Macron, care va insista pe subiectul mediului. Franţa, alături de o coaliţie de alte şapte state, va pleda pentru un obiectiv de neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2050 la nivel european.
„Nu va fi un summit al deciziilor excepţionale”, ci va servi ca etapă preliminară pentru pregătirea „noii agende strategice a UE până în 2024″, care ar urma să se încheie în următoarele săptămâni, a atras atenţia un înalt responsabil european.
„Însă este destul de dificil să discutăm despre viitoarea agendă strategică fără a aborda chestiunea reînnoirii liderilor instituţiilor” europene, a adăugat el.
Summitul ar urma astfel să permită trasarea primelor jaloane în cursa pentru preşedinţiile instituţiilor, care va începe cu cea a Parlamentului European după alegerile prevăzute între 23 şi 26 mai.
Însă succesiunea lui Jean-Claude Juncker, al cărui mandat se încheie la sfârşit de octombrie, va fi în centrul atenţiei.
Alegerea noului şef al executivului comunitar se va face printr-un vot al Parlamentului European, care ţine cu orice preţ ca el să fie din nou ales dintre capii de listă desemnaţi de diferitele familii politice pentru alegerile europene.
Aşa s-a întâmplat în 2014 cu Juncker, care a fost capul de listă („Spitzenkandidat”, conform termenului german deseori folosit) ai conservatorilor din PPE ajunşi pe primul loc la alegerile europene.
Pregătiri pentru summitul de la Sibiu
Televiziunile din toată Europa şi-au instalat echipamentele şi se pregătesc să relateze evenimentul. În Piaţa Mare, covorul roşu pe care vor păşi liderii Europei a fost montat deja. Summitul de la Sibiu. Măsurile de siguranţă sunt severe. În oraş au fost instalate câteva sute de camere de supraveghere, iar capacele de canal au fost sigilate. Forţele de ordine patrulează permanent pe străzi.
Pentru pregătirea summit-ului, Primăria din Sibiu a alocat 20 de milioane de de lei.
Astfel, traficul auto este restricţionat, de miercuri seară până joi, la ora 20.00, pe următoarele străzi, cu excepţia riveranilor: str. A. Xenopol, str. Mitropoliei, str. Centumvirilor, str. Al. Odobescu, str. Ocnei, str. A. Iancu, str. Gen. Magheru (tronsonul Filarmonicii - Constituţiei), str. Felinarului, Pasajul Şcolii, str. Manejului, str. Filarmonicii, str. Tribunei, str. Azilului. Pe alte străzi - str. Gheorghe Lazăr, str. Arhivelor, str. Gen. Magheru (tronsonul dintre Filarmonicii şi Piaţa Mare) - circulaţia auto este închisă, în aceeaşi perioadă, inclusiv pentru riverani.
Piaţa Unirii, pe tronsonul dintre strada Andrei Şaguna şi str. N. Bălcescu, este închisă traficului auto până joi, la ora 20.00.
Şi traficul pietonal este restricţionat, între orele 6.00 şi 22.00, în unele zone din centrul oraşului, pentru buna desfăşurare a summit-ului. Astfel, accesul pietonal pe următoarele străzi şi în următoarele pieţe este posibil doar pentru riverani: Cetăţii, între intersecţia str. Cetăţii - Nicolae Bălcescu şi ieşirea din parcarea “Cazarma 90”, A.D. Xenopol, Mitropoliei, Centumvirilor, Al. Odobescu, Ocnei, Tribunei, Gh. Lazăr, între str. Timotei Popovici şi Ghe. Magheru.
De asemenea, este restricionat traficul în pieţele centrale unde se află sediul Primăriei Sibiu, clădire care găzduieşte întâlnirea şefilor de state şi de guverne. În Piaţa Mare, pe str. Samuel von Brukenthal şi în Piaţa Mică accesul pietonal este restricţionat până joi, la ora 20.00. Cei care au domiciliul în aceste zone au acces pe baza documentelor de identitate şi a ecusonului nominal de acces.
Pentru securitatea participanţilor la summit, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Poliţia Judeţeană Sibiu au decis că este nevoie de instalarea unui sistem de supraveghere video, proiectul presupunând montarea de camere de supraveghere video în principalele zone publice ale oraşului şi pe cele mai importante artere, precum şi alte echipamente conexe.
Tot ca urmare a summitului, toate unităţile de învăţământ din Sibiu sunt închise în această săptămână.
Sunt anunţate două manifestaţii în zona centrală a oraşului
Cu toate acestea, reprezentanţii Asociaţiei „Evoluţie în Instituţie” au anunţat că vor organiza o „adunare publică”, joi, la Sibiu, în Piaţa Mare a oraşului, nefiind de acord cu locaţia propusă de autorităţile locale. Ei au spus că scopul adunării este de a arăta că sprijină “valorile europene, libertatea la adunare paşnică şi cea de liberă exprimare într-o ţară puternic afectată de guvernarea PSD şi de abuzurile permanente ale autorităţilor şi forţelor de ordine subordonate politic”.
O altă manifestaţie a fost anunţată de Platforma Unionistă Acţiunea 2012, la ora 11.00, în faţa Primăriei Vechi. „Vom transmite clar şi răspicat liderilor europeni că singura şansă de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este prin Unirea cu România”, au spus reprezentanţii organizaţiei.
Sursa:www.stirileprotv.ro