Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat după întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă şi ceilalţi membri ai Executivului, că Guvernul român este pregătit pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE. Juncker consideră că problemele privind statul de drept nu au legătură cu preşedinţia UE, ci cu relaţia bilaterală.

 

Preşedintele CE şi-a exprimat speranţa că România va fi primită în Schengen în mandatul actualei Comisii.

 

Pe de altă parte, premierul Dăncilă a declarat că „statul de drept este respectat în România şi se fac toate eforturile pentru respectarea statului de drept. Nu aş vrea să punem pe acelaşi palier Polonia, Ungaria România. Nu văd o legătură între exercitarea preşedinţiei rotative de către România şi acest lucru”.

 

Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene:

 

România va şti să gestioneze urmările Brexit-ului în modul cel mai bun. Are în faţă atribuţii extraordinar de dificile, trebuie să cădem de acord pe calea spre summitul de la Sibiu asupra liniilor de bază ale viitorului acord financiar, al cadrului financiar multianual. Avem 257 de propuneri legislative care sunt pe masa colegilor, o să rămână mult de lucru preşedinţiei române într-o perioadă foarte scurtă, pentru că Parlamentul European va înceta activităţile în luna aprilie.

Am văzut astăzi cât de bine sunt pregătiţi miniştrii în domeniile lor şi sunt convins că România va reuşi să finalizeze un număr mare de propuneri care sunt pe masa Parlamentului şi Consiliului. Cred că se întâlnesc în foarte multe puncte programele Comisiei cu ale Guvernului României, mai există unele contraziceri în ceea ce priveşte statul de drept, dar acest lucru nu ţine de preşedinţia Consiliului UE. Rămân convins că înainte de sfârşitul mandatului va fi primită România în spaţiul Schengen. Mai sunt eforturi de făcut, dar vom ajunge la acest rezultat.

 

Intenţia mea este că România să devină membră a spaţiului Schengen. În ultimul raport am atras atenţia autorităţilor române asupra unor puncte slabe, am lucrat de ambele părţi pentru a îmbunătăţi (…) aderarea la spaţiul Schengen şi nu aş vrea să îmi închei mandatul înainte ca România să fi devenit membră a spaţiului Schengen.

 

Întrebat în ce fel în ce fel poate contribui România la rezolvarea cu succes a dosarelor europene.

 

Aş vrea ca România să aducă bunul simţ românesc în procesul european. În legătură cu Brexitul, nu ştim care va fi decizia Parlamentului britanic, votul va avea loc pe 11 decembrie, astăzi Comisia şi-a trimis acordul la Consiliu pentru că el trebuie semnat de mine şi de domnul Tusk, nu ştiu care este ordinea protocolară, este foarte complicată, dar după ce va avea loc votul în Parlament şi după retragerea Regatului Unit va fi sarcina noastră, a Comisiei şi a preşedinţiei române, să decidem asupra paşilor următori.

 

S-au ridicat o serie de semne de întrebare în legătură cu statul de drept şi cu sistemul judiciar din România. Aţi spus că este o problemă bilaterală. Credeţi că Parlamentul va avea încredere sau îşi va exprima unele semne de întrebare că România nu ar fi cea mai potrivită să prezideze Consiliul UE în acest context?

 

Întrebat de un jurnalist: E cumva suprarealist pentru că noi discutăm aici, şi în acelaşi timp la Bucureşti, majoritatea guvernamentală a pierdut puterea, de fapt, mi se pare că se va vota o moţiune de cenzură săptămână viitoare. Întrebarea mea e foarte simplă: există un risc pentru preşedinţia română?

 

Răspuns: Noi am discutat. Aici faceţi un fel de amestec al situaţiilor, nu prea corespunde realităţii. Cred că există o majoritate în ambele camere ale Parlamentului Român. Cu cât va face România mai multe progrese în respectarea statului de drept, cu atât va avea o preşedinţie mai de succes.

 

Declaraţiile premierul Dăncilă:

 

Astăzi am avut reuniunea cu Colegiul Comisarilor, am vorbit despre cooperarea între guvernul României, viitoare preşedinţie şi Comisia Europeană, dar am prezentat şi priorităţile preluării preşedinţiei. Am abordat subiecte care se vor afla pe agenda europeană în următoarea perioadă, provocări la care instituţiile europene trebuie să dea un răspuns. Am ascultat opiniile comisarilor europeni, exprimate şi de membrii guvernului, şi multe dintre aceste subiecte au elemente comune şi o dorinţă de a găsi o rezolvare pe timpul preşedinţiei deţinute de către România.

 

România îşi doreşte o preşedinţie ambiţioasă şi realistă, vrem să ducem la bun sfârşit cât mai multe dosare avute pe masa de lucru. Vrem să soluţionăm cât mai mult din cele 257 de dosare amintite de preşedintele Juncker şi cred că acest lucru este important, pentru că pe timpul preşedinţiei se finalizează agenda strategică viitoare.

 

Ştim că România va avea rolul de mediator imparţial, facilitator de echilibru şi consens şi trebuie să obţinem un consens în rândul statelor membre. Europa este divizată şi nu va fi uşor să obţinem acest lucru. Aşteptăm prezenţa comisarilor la Bucureşti în data de 10-11 ianuarie anul viitor, pentru a putea discuta mult mai aplicat pe fiecare dosar în parte. În cursul acestor zile în care ne-am aflat la Bruxelles au avut loc discuţii între miniştrii şi comisarii europeni, astfel încât să putem avea o trecere lină la dosarele importante pe care le avem de soluţionat pe agenda europeană.

 

Ne bucură faptul că, Comisia Europeană este convinsă că suntem bine pregătiţi, că putem prelua şi exercita cu succes preşedinţia Consiliului UE, începând cu ianuarie 2019.

 

Statul de drept este respectat în România şi se fac toate eforturile pentru respectarea statului de drept. Nu aş vrea să punem pe acelaşi palier Polonia, Ungaria România. Având în vedere faptul că avem convingerea că este respectat statul de drept nu văd o legătură între exercitarea preşedinţiei rotative de către România şi acest lucru. România a făcut şi face paşi importanţi, în România este respectat statul de drept şi ne dorim o preşedinţie de succes.

 

Întrebare jurnalist: Luna trecută autoritatea de protecţie a datelor a aplicat o amendă foarte mare pentru jurnalişti care lucrau pe anchete de corupţie. Aş vrea să ne explicaţi dacă asta nu cumva întăreşte o imagine negativă a României şi dacă nu complică eforturile dvs. de a-i apăra reputaţia?

 

Răspuns: Prin Constituţie există dreptul la opinie, este garantat, îl are fiecare jurnalist. Avem un Regulament european de protecţie a datelor, dacă sunt folosite date personale, fiecare, indiferent de unde vine sau cine este, trebuie sancţionat în conformitate cu normele europene. Regulamentul nu este opţional, este obligatoriu şi îl aplicăm şi în România.

 

Principalele declaraţii ale europarlamentarului Corina Creţu:

 

Am plăcerea de a vă primi, împreună cu domnul Juncker, doar cu câteva săptămâni înainte de preluarea preşedinţiei de către România. Am vorbit deja de provocările cu care ne confruntăm, e foarte bine că politica de coeziune este în centrul priorităţilor. Aş dori să vă urez mult noroc şi să vă asigur că ne-am mobilizat la toate nivelurile să susţinem autorităţile române în asigurarea.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro