Anina Ciuciu, absolventă a prestigioasei universităţi Sorbona, candidează pentru un post în Senatul Franţei, potrivit publicaţiei France 24.

Anina Ciuciu, care a fost consilier onorific pentru problemele romilor în Guverul condus de Victor Ponta, va candida pentru un fotoliu în Senatul francez în circumscripţia Seine-Saint-Denis, una din zonele mai sărace de la marginea Parisului.

Senatul francez nu este o instituţie foarte deschisă la schimbare, trei sferturi dintre senatori fiind bărbaţi, iar media de vârstă este de 64 de ani.

Anina Ciuciu, viitor avocat, are doar 27 de ani şi este în practică la Amnesty International, în Londra. Românca va candida pe listele Verzilor. ”Este mişcarea politică de care mă simt cea mai apropiată”, a spus ea într-un interviu acordat recent. ”Verzii nu consideră romi drept nişte gândaci. Jostiţia socială este legată adesea de chestiuni de mediu, cum ar fi accesul la un mediu sănătos”.

Ciuciu ar putea fi prima femeie romă din istoria Senatului francez. Alegerile vor avea loc în 24 septembrie. Senatorii vor fi aleşi pe o perioadă de şase ani.