Preşedintele Klaus Iohannis a precizat marţi, după şedinţa CSAT, că nu există semnale potrivit cărora fenomenul migraţiei se va diminua, motiv pentru care Ministerul Afacerilor Interne trebuie să fie bine pregătit atât pentru cei care vor încerca să pătrundă ilegal în România, cât şi pentru cei care vor fi relocaţi în baza deciziei luate la nivel european.

„Am analizat un raport al MAI privind evoluţia fenomenului migraţiei, în special migraţia ilegală. Acest fenomen migraţionist - care s-a intensificat neaşteptat de mult în 2015 - nu mai este de mult ceva extraordinar, ci a devenit ceva cu ce trebuie să ne confruntăm zilnic. Şi acesta a fost mesajul meu pentru cei din MAI: să ieşim din paradigma că vorbim de o criză limitată în timp şi să ne pregătim să facem faţă acestei mişcări migraţioniste pentru mulţi ani de acum înainte”, a spus Klaus Iohannis, la finalul şedinţei CSAT.

Şeful statului a susţinut că nu există niciun indiciu potrivit căruia presiunea migraţionistă se va diminua.

„Avem date şi de la UE şi de la serviciile cu care colaborăm, nu există niciun indiciu că această presiune migraţionistă se va diminua. Avem în continuare, în special din Africa, semnale care trebuie să ne menţină în alertă, nu avem, din păcate, semnale pozitive în ceea ce priveşte războiul din Siria. Aşadar, ceea ce trebuie să facă MAI este să fie bine pregătit şi pentru cei care vor încerca ilegal să pătrundă pe teritoriul ţării noastre, dar şi pentru cei care vor fi relocaţi în baza deciziei care s-a luat la nivel european”, a conchis Klaus Iohannis.