Emmanuel Macron este noul preşedinte al Franţei. Toate exit poll-urile publicate la ora închiderii urnelor îl desemnează învingător. Potrivit acestora, el a obţinut în jur de 65% din voturile francezilor.
Potrivit proiecţiei realizate de Kantar Public One Point şi prezentate de posturile de televiziune TF1 şi RTL, Emmanuel Macron a obţinut 65,5%, iar Marine Le Pen 34,5%, anunţă BBC.
Conform unui alt exit poll, realizat pentru postul TV France 2, Emmanuel Macron a câştigat 65,1% din voturi, iar Le Pen 34,9%.
Iar postul BFM anunţă că Macron a obţinut 65,9%, iar contracandidata sa 34,1%.
În momentul în care au fost anunţate exit poll-urile, claxoanele maşinilor au răsunat în jurul Arcului de Triumf. Emmanuel Macron are foarte mulţi susţinători în Paris, unde Marine Le Pen a obţinut doar 5% în primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Potrivit CNN, Franţa nu a mai avut un conducător atât de tânăr (Macron are 39 de ani) de la Napoleon.
AFP a anunţat Macron şi Le Pen au avut o discuţie telefonică „scurtă” şi „cordială” după închiderea urnelor. Reprezentanta Frontului Naţional a anunţat că l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria sa.
Prezenţa la vot a fost însă mai scăzută faţă de scrutinurile din trecut: doar 65% dintre cei cu drept de vot şi-au exercitat dreptul până la ora locală 17:00.
Emmanuel Macron, în vârstă de 39 de ani, se află în fruntea partidului centrist social-liberal „En Marche!”, pe care l-a lansat în urmă cu doar un an, pe 6 aprilie 2016, în perioada în care era ministrul Economiei şi Industriei în guvernul lui Manuel Valls.
Discursul său transpartizan, liberal în termeni de economie şi societate, le place tinerilor de la oraş şi mediilor de afaceri. El seduce clasele populare sau rurale, rezervate faţă de mondializarea pe care o apără.
Critcii săi îl descriu drept un ”iluzionist” plin de ”contradicţii”.
Un orator la mitinguri, acestui amator de belles lettres căruia-i place să citeze poeţi i se reproşează cu regularitate, de către criticii săi, trecutul său de bancher, pe care el şi-l asumă deplin.
”Eu sunt un războinic, un luptător, nu sunt om al regretelor”, a spus el. Astfel, el îşi asumă ”total” faptul că a catalogat colonizarea drept o ”crimă împotriva umanităţii”, o declaraţie care i-au adus furia dreptei şi extremei drepte.
Pe plan internaţional, el a depus eforturi să-şi consolideze statura printr-o deplasare în Liban, la sfârşitul lui ianuarie, şi o întâlnire cu cancelarul german Angela Merkel, la jumătatea lui martie, la Berlin. În Germania, el suscită interes şi simpatie.
În plus, înainte de primul tur de scrutin, el a primit un apel telefonic de la fostul preşedinte american Barack Obama, care a subliniat că a ”apreciat” discuţia, potrivit purtătorului acestuia de cuvânt, fără însă să-l susţină în mod oficial.
Spre deosebire de contracandidaţii săi, el şi-a afişat viaţa privată şi a făcut campanie împreună cu soţia sa Brigitte, fosta sa profesoară de franceză, cu 24 de ani de mai în vârstă ca el.