Guvernul polonez are nervii rezistenţi şi joacă tare. Acesta tocmai a refuzat acordarea dreptului de survol unui avion Tu 154 care-l avea la bord pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Cel mai important ministru al Rusiei se îndrepta către ţara sa după o vizită în Slovacia, avionul fiind obligat să se întoarcă din drum şi să aterizeze la Bratislava, de unde decolase, relatează Reuters şi AFP.

Conform autorităţii poloneze de control al traficului aerian, motivul refuzului a fost că zborul a fost operat sub un indicativ militar, urmând să fie acordată permisiunea de survol numai dacă acesta va fi modificat cu unul civil.

„Acordul diplomatic a fost dat pentru un zbor civil, aşa cum a fost în cazul zborului dus, dar, din motive pe care nu le cunoaştem, la întoarcere şi-a modificat indicativul pentru zbor militar, ca atare a fost obligat să revină la Bratislava“, a explicat purtătorul de cuvânt al acestei autorităţi.

Guvernul slovac a confirmat aterizarea aparatului la Bratislava. De asemenea, autorităţile ucrainene au refuzat survolul aeronavei ministeriale. În aşteptarea clarificării situaţiei, Serghei Şoigu a rămas la bordul avionului, un Tupolev-154.

Ministrul rus a participat în Slovacia la manifestările ocazionate de aniversarea a 70 de ani de la insurecţia naţională slovacă împotriva naziştilor.