Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, va deţine preşedinţia Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), începând din anul 2017, potrivit deciziei luate de Adunarea Generală a acestei asociaţii, din care fac parte organisme de management electoral din peste 100 de ţări de pe cinci continente, informează AEP.
Potrivit statutului A-WEB, cea de-a III-a Adunare Generală a Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale se va desfăşura, în anul 2017, în România, o dată cu preluarea preşedinţiei acestui organism internaţional de către preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.
"În anul 2017, vor fi prezenţi în România peste 400 de reprezentanţi ai organismelor de management electoral de pe cinci continente: Europa, America de Sud, Asia, Africa şi Oceania. Va fi un summit electoral important, care ne va aduce o mare vizibilitate la nivel internaţional”, declară preşedintele AEP, Ana Maria Pătru.
AEP este membru al Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale încă de la înfiinţarea organizaţiei, în octombrie 2013, România găzduind, în martie 2015, reuniunea Comitetului Executiv al A-WEB.
România va fi, pentru a doua oară în decurs de trei ani, gazda elitelor internaţionale ale managementului electoral, după ce, în 2014, la Bucureşti, a avut loc cea de-a 23-a Conferinţă anuală a Asociaţiei Europene a Oficialilor Electorali (ACEEEO), a cărei preşedinţie a fost deţinută timp de un an de preşedintele AEP, Ana Maria Pătru.
Ministerul Afacerilor Externe salută preluarea preşedinţiei Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale (A-WEB), din 2017, de către preşedintele Autorităţii Electorale Permanente din România, Ana Maria Pătru, se arată într-un comunicat al instituţiei.
„Salut această importantă realizare a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, care, în urma deciziei Adunării Generale a A-WEB, va prelua, din 2017, preşedinţia acestei asociaţii a organismelor de management electoral. Este un rezultat care demonstrează eficienţa cu care AEP şi-a extins reţeaua de contacte cu organisme de management electoral din întreaga lume şi implicarea Autorităţii în domeniul asistenţei electorale internaţionale. De altfel, MAE şi AEP şi-au consolidat cooperarea în cursul acestui an prin semnarea, în luna iulie, a unui Protocol de Colaborare, prin intermediul căruia vom veni în sprijinul eforturilor AEP în acest sens”, a declarat ministrul de externe Bogdan Aurescu.