Ion Iliescu a plecat de la Parchetul instanţei supreme, după aproximativ o oră, fără să facă declaraţii, avocatul fostului preşedinte spunând că acesta nu a dat declaraţii în dosarul Mineriadei, ci a luat la cunoştinţă că i s-a schimbat încadrarea în inculpat şi că este învinuit de infracţiuni contra umanităţii, urmând să îşi pregătească apărarea. 

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a arătat că fostul preşedinte a venit acum la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru că aceste activităţi nu s-au putut desfăşura în decembrie 2016, când a fost pusă în mişcare acţiunea penală. Acesta a precizat că procurorii i-au adus la cunoştinţă fostului preşedinte că i s-a schimbat încadrarea juridică, în inculpat şi i-au prezentat învinuirea.

"Domnul Iliescu nu a dat nicio declaraţie. A fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de dumnealui, a căpătat o calitate nouă, alta decât cea pe care o avea, adică inculpat, învinuirea este de infracţiuni contra umanităţii", a declarat Adrian Georgerscu, la ieşirea de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, după plecarea lui Ion Iliescu.

Întrebat cum a reacţionat Ion Iliescu după ce a fost pus sub acuzare, avocatul a spus: "A reacţionat foarte bine, a luat act, urmează să ne pregătim apărarea. Acest dosar a fost redeschis în 2014 printr-o ordonanţa data de fostul procuror general Niţu. O să vedem ce-i acolo, evaluăm materialul dosarului şi o să primiţi toate informaţiile".

Fostul preşedinte Ion Iliescu a fost citat să se prezinte luni la Parchetul instanţei supreme în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de mai multe persoane, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma.

Întrebat dacă se simte vinovat de moartea celor patru persoane în timpul Mineriadei din 13-15 iunie, Iliescu a răspuns negativ.

Procurorii militari vor chema la audieri toate persoanele puse sub acuzare în acest dosar, în urmă cu trei săptămâni fiind pusă în mişcare acţiunea penală.

Începând din 11 ianuarie au fost audiaţi, în calitate de inculpaţi, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, şi Miron Cozma, toţi fiind acuzaţi de infracţiuni contra umanităţii.

Şi Andrei Pleşu, fost ministru al Culturii în iunie 1990, a fost audiat în calitate de martor în acest dosar.