Pentru a nu mai fi acuzaţi că dorm pe banii poporului, parlamentarii români au început să se întreacă în iniţiative trăznite. Ei propun plantarea câte unui copac pentru fiecare nou-născut, folosirea butoanelor de panică în şcoli şi unităţi sanitare, dar şi ca florarii să lucreze în zilele de sărbătoare, astfel încât oamenii să poată respecta codul bunelor maniere oferind flori gazdelor.
Mai mulţi deputaţi, printre care Mihai Sturzu (PSD), Bogdan Ciucă (PC), Cristina Pocora (PNL) şi Remus Cernea (independent), au iniţiat o propunere legislativă privind îmbunătăţirea mediului prin dezvoltarea mai multor spaţii verzi, "Un copac pentru fiecare copil". Potrivit proiectului, în termen de şase luni de la înregistrarea fiecărei naşteri primăriile din localităţile cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori, ar urma să asigure plantarea a câte unui copac pentru fiecare copil nou-născut.
În proiectul de act normativ se arată că Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice va asigura 20 la sută din costul anual al proiectului, restul de 80 la sută urmând să fie asigurat din bugetul local.
O altă propunere legislativă interesantă este cea privind declararea zilei de 18 februarie Ziua Primarului Iniţiativa legislativă ar putea deveni Legea pentru declararea zilei de 9 februarie Ziua Aleşilor Locali şi ziua de 18 februarie Ziua Primarului, modificarea fiind făcută de membrii comisiei de specialitate pentru crearea unei egalităţi de tratament între aleşii locali şi primar, ca reprezentanţi aleşi ai comunităţilor locale.
"Oportunitatea instituirii unei zile naţionale dedicate instituţiei primarului este dată de importanţa, rolul instituţiei primarului şi atribuţiilor acestuia, corespunzătoare statutului său de reprezentant al comunităţii locale şi al statului, de garant al drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor", argumentează, în epunerea de motive, iniţiatorul proiectului, deputatul UNPR Marian Enache.
Un alt deputat, Tudor Ciuhodaru, propune, printr-o iniţiativă legislativă, obligativitatea instalării şi folosirii butonului de panică în instituţiile şi unităţile de învăţământ şi sanitare, de stat sau private. Potrivit proiectului, butonului de panică este dipozitivul destinat alertării imediate a autorităţilor în cazul incidentelor care pot pune în pericol siguranţa elevilor, a profesorilor sau a personalului medical. Prin acest dispozitiv se poate apela direct dispeceratul unic al serviciilor de urgenţă 112 pentru intervenţia rapidă pentru rezolvarea situaţilor de risc.
În textul propus de Ciuhodaru, instituţiile menţionate vor desemna personal autorizat în folosirea butonului de panică pentru eliminarea posibilităţii unor alarme false.Potrivit propunerii legislative, constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amenda de la 100 la 300 de lei fapta persoanei care nu foloseşte butonul de panică deşi situaţia impune acest lucru pentru descurajarea unui act antisocial.
Mai mulţi deputaţi PDL, printre care Elena Udrea, Andreea Paul, Claudia Boghicevici, Gheorghe Ialomiţianu, Cezar Preda, Alin Popoviciu, Mircea Toader, Nicolae Bode, Tinel Gheorghe, Petru Movilă, Mircia Munteanu, Alexandru Nazare, propun ca angajaţii florăriilor şi cei ai petshop-urilor să lucreze în zilele de sărbătoare legale nelucrătoare, potrivit Mediafax.
Propunere legislativă privind modificarea Codului Muncii prevede că prevederile referitoare la zilele nelucrătoare nu se aplică pentru locurile de muncă care au ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul al florilor, plantelor şi seminţelor, comerţul cu amănuntul al animalelor de companie şi a hranei pentru acestea, în magazinele specializate.
"Întrucât în zilele de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, prima zi şi a doua zi de Rusalii, fiind zile onomastice şi totodată prilej pentru oameni de a oferi flori, aceştia reprezentând clienţii societăţilor ce au ca obiect de activitate desfacerea şi vânzarea de flori, este normal ca acestea să-şi poată desfăşura activitatea legal, realizând astfel de venituri mai mari şi totodată plătind impozit mai mare statului", apreciază iniţiatorii.
"Conform Codului bunelor maniere şi vizitele constituie împrejurări în care oamenii merg cu flori, iar Anul Nou, 1 şi 2 ianuarie, Crăciunul sau Sărbătorile Pascale sunt bune ocazii pentru a petrece alături de prieteni ori familie", mai arată aceştia în expunerea de motive.
Deputaţii PDL care au semnat propunerea mai precizează că, de asemenea, în zilele declarate sărbători legale intervin şi evenimente nedorite precum înmormântările pentru care se apelează în vederea confecţionării de jerbe, coroane de flori.
"Deoarece acestea nu suferă amânare, trebuie executate când este cerere pentru a elimina riscul pierderii clienţilor şi diminuarea veniturilor", conchid semnatarii iniţiativei legislative.