Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat marţi raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016 prin care se acordă mai multe majorări salariale în sănătate şi educaţie, adăugând noi categorii de beneficiari. La rândul ei, Comisia Juridică şi-a însuşit raportul asupra legii, nu fără incidente. PNL a acuzat faptul că se încalcă Regulamentul pentru nu a fost respectat termenul prevăzut pentru consultarea raportului şi nici nu s-a discutat pe fond.

La Comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au fost prezenţi doar deputaţi PSD, ALDE şi ai minorităţilor.

Ei au decis includerea mai multor categorii de personal din educaţie şi sănătate printre cei ce primesc majorări şi sporuri salariale, la şedinţa în care au fost dezbătută legea pentru adoptarea OUG 20, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, fiind înlocuit de secretarul de stat Iolanda Stăniloiu.

Astfel, în sistemul gradaţiilor de merit va fi inclus, alături de personalul didactic de predare, şi personalul de predare şi cercetare din universităţi, cel auxiliar din învăţământ şi asimilat acestuia, în care este inclus şi personalul din Bibliotecile Centrale Universitare, în urma unui amendament propus de preşedintele Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater", Anton Hadăr.

Secretarul de stat Iolanda Stăniloiu a cerut să se prezinte sursa de finanţare, ceea ce a stârnit indignarea susţinătorilor amendamentului care au spus că finanţare se va face ''de la bugetul de stat'' şi că oamenii nu trebuie să fie ţinuţi ''la un nivel de zece clase''.

Comisiile reunite au decis şi ca majorarea salarială de 15% să se aplice şi personalului din inspectoratele şcolare, fiind inclus personalul administrativ.

Totodată, deputaţii au votat un alt amendament prin care cercetătorii sunt asimilaţi din punct de vedere salarial cu gradele didactice, iar consilierii juridici din învăţământ vor fi trecuţi în categoria personalului didactic auxiliar, cu drepturile aferente.

La funcţiile de conducere în didactic auxiliar au fost eliminate restricţiile de ocupare, putând fi ocupate atât de informaticieni, cât şi de ingineri şi de alte categorii.

Deputaţii au făcut şi corecţii la grile, fiind corelate categorii salariale de personal cu studii medii cu cele cu studii superioare, unde s-au constatat inechităţi.

Comisia juridică şi-a însuşit, marţi, raportul asupra legii pentru aprobarea OUG 20, întocmit de comisiile reunite de muncă şi buget, PNL acuzând faptul că se încalcă Regulamentul pentru nu a fost respectat termenul prevăzut pentru consultarea raportului şi nici nu s-a discutat pe fond.

Comisia juridică a respins propunerea PNL de a discuta fiecare amendament al raportului şi au decis să îşi însuşească raportul comun întocmit cu mai puţin de o oră în urmă de comisiile reunite de muncă şi de buget.

Comisia juridică era sesizată şi ea pe fond asupra legii de aprobare a OUG 20, care ar urma să ajungă în plen luni la ora 17:30.

Premierul Dacian Cioloş a explicat marţi dimineaţa într-un interviu acordat Adevărul că impactul bugetar al legilor electorale votate de Parlament în ultimele luni se ridică la 9 miliarde de lei, echivalentul a peste 1% din PIB, ceea ce înseamnă că se va ajunge fie la creşterea deficitului, ceea ce ar fi ''catastrofal'', fie la o reducere a fondurilor alocate investiţiilor.

Comisiile reunite de buget şi muncă din Camera Deputaţilor au aprobat luni majorarea cu 15% a salariilor de bază din învăţământ începând cu 1 ianuarie 2017, amendamentul fiind votat de către parlamentarii PSD şi UDMR, liberalii absentând. Totodată, deputaţii din comisiile menţionate au mai aprobat şi plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum şi majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, s-a declarat satisfăcut că deputaţii din comisiile de specialitate au votat în totalitate amendamentele Federaţiei Sanitas. El a subliniat că greva din sănătate va fi reluată dacă legea nu va fi votată luni de plen în forma agreată în cadrul şedinţei comisiilor reunite.