AEP respinge "speculaţiile" din spaţiul public privind posibilitatea fraudării alegerilor parlamentare în diaspora şi explică faptul că un număr de 600.290 de români au domiciliul în străinătate, iar ceilalţi 9.672 anunţaţi în comunicările AEP, despre care se ştie că s-au înscris în Registrul electoral, sunt cetăţeni cu domiciliul în România, dar reşedinţia în alte ţări.
Precizările AEP vin după ce, la câteva zile de la anunţarea datelor finale privind numărul de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral, care arătau un număr de 9.672, instituţia a transmis că în diaspora au drept de vot 609.962 de români.
Autoritatea Electorală Permanentă a explicat diferenţele, afirmând că, din acest total, 600.290 reprezintă importul de la Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în evidenţele căreia aceştia sunt trecuţi cu domiciliul în străinătate, având paşapoarte CRDS, (cu menţiunea „domiciliu în străinătate”) şi figurând automat în Registrul electoral ca cetăţeni români cu drept de vot în Circumscripţia electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Astfel, cei 600.290 de români au fost introduşi automat în Registrul electoral de către operatorii AEP, în baza legii.
În luna aprilie, AEP a început procedurile de înscriere în Registru şi a celorlalţi români din diaspora, despre care nu existau informări de la MAI, respectiv cei cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa (temporară sau permanentă) în străinătate. În cele aproximativ 7 luni de înscrieri, 9.672 de persoane au fost introduse în Registru. Dintre acestea, 6.937 au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 2.735 pentru votul la o secţie de votare din apropierea locuinţei.
"Facem precizarea că fiecare cetăţean român figurează o singură dată în Registrul electoral. Autoritatea Electorală Permanentă ţine să sublinieze că speculaţiile vehiculate în spaţiul public privind un presupus risc de fraudare a alegerilor în diaspora sunt neîntemeiate şi că orice tentativă de vot multiplu va fi împiedicată de Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, care va fi utilizat şi în secţiile de votare din străinătate", transmite AEP.
Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că 18.935.857 de cetăţeni români cu drept de vot sunt înscrişi în Registrul Electoral, inclusiv persoanele care vor împlini 18 ani în ziua alegerilor parlamentare, 11 decembrie.
Astfel, în Registrul Electoral sunt înscrişi 18.935.857 de români, dintre care 1.779.720 sunt bucureşteni, iar 609.962 sunt români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. În acest din urmă număr, sunt incluşi şi românii din diaspora care au solicitat să voteze prin corespondenţă sau să se amenajeze o secţie localitatea în care trăiesc.
Anterior, AEP anunţase că au fost validate 9.116 cereri de înscriere în Registrul electoral venite din partea românilor care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu trei zile înainte de expirarea termenului legal pentru înscriere, fără a preciza şi numărul celor care erau deja înscrişi în baza datelor MAI.