Avocata Virginia Raggi, candidata partidului populist Mişcarea 5 stele, a fost aleasă, duminică, prima femeie primar din istoria capitalei Italiei, Roma. Alegerea sa este considerată un veritabil afront adus Partidului Democrat (PD) condus de şeful guvernului, Matteo Renzi.

Rezultatele parţiale, după numărarea a 80% din buletinele de vot, arată că avocata în vârstă de 37 de ani a obţinut 67,2% din voturi, cu mult înaintea lui Roberto Giachetti, candidatul PD (centru-stânga).

La aceste alegeri parţiale, la care au fost aşteptaţi aproape nouă milioane de cetăţeni cu drept de vot din peste 100 de localităţi, participarea, deja redusă în primul tur, a încasat o nouă lovitură, la Roma ca şi în alte oraşe, abia depăşind 50%, conform Ministerului de Interne.

Pentru Matteo Renzi, aceste alegeri locale sunt mai ales simbolice, după ce a fost desemnat la conducerea ţării în februarie 2014 cu singur bagaj politic experienţa sa ca primar al Florenţei, iar referendumul constituţional din această toamnă va servi ca vot ghilotină.

În octombrie, italienii vor fi chemaţi să aprobe prin referendum o importantă reformă adoptată în aprilie de parlament care limitează puterile Senatului şi urmăreşte să confere stabilitate guvernamentală ţării.

Matteo Renzi a spus şi a repetat: dacă reforma este respinsă, va demisiona din funcţia de premier.