Daniel Savu, unul dintre candidaţii la postul de primar al Ploieştiului, se poate lăuda cu un trecut, mai mult decât, controversat.  Fost ofiţer al Serviciului Român de Informaţii Prahova, în perioada în care contrabanda cu produse petroliere era în floare, Daniel Savu a intrat în politică.  A profitat de avantajele partidului pentru a vinde cel mai important complex comercial din Ploieşti, în condiţii suspecte.

Acum, sprijinit de unul dintre cei mai controversaţi afacerişti de Ploieşti, Sebastian Ghiţă, se visează, pentru a doua oară, primarul Ploieştiului.

 

Ofiţerul de informaţii Daniel Savu a apărut în peisajul spionajului românesc în anul 1992, când a fost racolat din funcţia de inginer al unităţii militare de la Crângu lui Bot.  De la această unitate de rachete, actualul candidat la Primăria Ploieşti a promovat în rândurile SRI, lucrând mai mulţi ani pentru Departamentul de Informaţii al Armatei (DIA). Un actual ofiţer SRI, care preferă să îşi păstreze anonimatul, ne-a explicat că pentru a fi promovat ofiţer de informaţii trebuie să fii mai întâi monitorizat, folosit şi testat. Imediat după ce a ajuns în SRI, Daniel Savu a fost primit zâmbitor în anturajul lui Corneliu Păltânea, la acea vreme colonel şi şef al SRI Prahova, ulterior anchetat şi condamnat pentru mai multe infracţiuni privind protejarea afacerilor ilegale cu produse petroliere comercializate la Rafinăria Astra.  A fost debutul unei cariere care a îngemănat în mod fericit banii, informaţiile şi activităţile economice. Din 1992 şi până în 1997, potrivit datelor din dosarul său, Daniel Savu a activat în cadrul SRI Prahova ca agent „descoperit“ - adică la vedere atât pentru colegii săi, cât şi pentru terţi. Deşi a demisionat oficial din SRI, sursele noastre susţin că Savu se întâlneşte în continuare cu foştii colegi de serviciu în mai multe localuri din zona de Nord al Ploieştiului, cărora le furnizează diverse informaţii despre politicieni şi nu numai.

 

Privatizări dubioase

După plecarea din SRI, Savu ajunge director general la societatea PRO-BIO CERCETARE, o companie extrem de importantă în domeniul decontaminării solului de hidrocarburi. Din poziţia de director general, Savu a început, imediat după instalare, procedurile de privatizare a societăţii. Primele oferte au fost depuse de două societăţi comerciale, despre care gurile rele susţin că ar aparţine mafiei italiene. Zvonul despre posibila activitate infracţională au ajuns la urechile autorităţilor, iar planul de privatizare a fost sistat. La finalul anului 1998, Corneliu Păltânea a ajuns la concluzia că Savu trebuie infiltrat în mediul de afaceri colateral industriei petrolului. Aşa că îl regăsim pe actualul politician în managementul unei companii cu un mare profit, PAK FIELD, o firmă care se ocupa cu producerea de filtre, garnituri şi şnururi din azbest pentru industria de extracţie a petrolului. Structurile statului specializate în culegerea şi valorificarea informaţiilor au demonstrat că societatea folosea în fals certificatele de garanţie şi calitate a filtrelor şi produselor în dauna unei companii germane.  S-a instrumentat imediat un dosar penal. Pe fondul presiunilor din exterior, la jumătatea anului 1999, Savu a început să se certe pe bani cu ceilalţi manageri ai firmei. Procuratura a intrat pe fir şi a încercat arestarea, dar Corneliu Păltânea a intervenit şi a fost arestat doar un oarecare Mihai Alesu, singurul personaj care a avut probleme legale. Din acel moment afacerea „PAK FIELD“ a fost compromisă, iar în curând Daniel Savu pleacă oficială din SRI şi intră în politică.

A vândut pe mai nimic Mercur Ploieşti

 

Între anii 2000-2004, perioadă când PSD s-a aflat la putere, politicianul a fost numit şeful APAPS, instituţia care avea rolul de a privatiza societăţile cu capital majoritar de stat. Chiar dacă în portofoliul APAS nu mai erau multe firme de „măritat”, s-au găsit câteva afaceri bănoase de finalizat. Cel mai bun exemplu îl constituie privatizarea societăţii Mercur Ploieşti, care a fost vândută pentru 64 de miliarde de lei vechi, deşi preţul de pornire a licitaţiei a fost de 116 miliarde. Noul proprietar a cumpărat, la acea dată, cu aproximativ două milioane de dolari peste 17.000 mp de spaţii comerciale în centrul Ploieştiului, majoritatea renovate, la care s-a adăugat un „bonus” de 23 miliarde de lei, reprezentând marfa achitată deja furnizorilor în momentul preluării pachetului majoritar de acţiuni.  Deşi tranzacţia a fost considerată dubioasă, făcând să curgă multă cerneală în presă, nimeni nu s-a obosit să cerceteze afacerea, iar Daniel Savu a revenit pe scena politică ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Dupa cum a relatat presa centrală, în perioada în care era ofiţer activ la SRI, Savu a fost „monitorizat” de UM0962, fosta unitate doi şi un sfert, pentru afacerile dubioase cu activele de stat Ceres.
 

Infiltrare în politică?

Una dintre controversele legate de Daniel Savu o reprezintă posibilitatea de fi, chiar şi în prezent, agent SRI infiltrat în PSD. Ne face să ne gândim la acest lucru fostul apartament de serviciu al politicianului. Casa a fost primită în perioada în care era angajat oficial al instituţiei, iar acesta a locuit în ea până în 2004, când a achiziţionat o vilă printr-un  program al ANL.  Aici se naşte încă o controversă...Cum poate explica un ofiţer superior din SRI modul de înregimentare într-un partid politic concomitent cu păstrarea locuinţei de serviciu atribuită de o structură de informaţii?
 

ANL - case pentru tineri?

Unul dintre programele lansate cu surle şi trâmbiţe de Guvernul Năstase a fost cel prin care se construiau case prin credit ipotecar destinate cu precădere tinerilor. Unul dintre junii care se laudă astăzi că au beneficiat de un astfel de imobil este şi Daniel Savu. Ajuns consilier local, acesta a apărut pe lista ANL cu potenţiali beneficiari de locuinţe construite prin credit ipotecar. Şi probabil, întâmplător, consilierul local PSD chiar a beneficiat de o vilă în faimosul cartier rezidenţial Carino, construit după defrişarea lizierei din zona de nord a Ploieştiului. „Tânărul” de numai 44 de primăveri la acea dată a putut achiziţiona un imobil prin programul ANL, în timp ce listele acestei instituţii sunt pline de ani de zile de tineri sub 35 de ani care doresc să devină beneficiari ai acestui program.  

 

A râvnit întotdeauna la şefia PSD

 

În ceea ce priveşte activitatea politică, Daniel Savu, în prezent “super” independent, a preferat să fie o prezenţă discretă, postură exersată în calitate de fost angajat al SRI.

Surse din interiorul PSD susţin că Savu a fost  privit, întotdeauna, cu suspiciune de către  colegii de partid, care l-au  bănuit că ar colabora atât cu serviciul de informaţii din care a demisionat, dar nu a plecat, cât şi cu diverşi adversari politici. Nu degeaba s-ar fi lăudat într-o şedinţă de partid că deţine dosarele tututor membrilor din conducerea PSD Prahova.

Savu şi-a manifestat încă din 2007 intenţia de a prelua şefia PSD Prahova, după retragerea temporară a lui Marian Săniuţă din funcţia de preşedinte al filialei. Şi chiar dacă visa la poziţia de lider al organizaţiei, Daniel Savu a reuşit, mereu, să intre în conflict cu majoritatea colegilor săi.

Amintim un moment petrecut în 2007, când nu a fost inclus pe lista delegaţilor prahoveni participanţi la congresul partidului. A fost nevoie de intervenţia primarului de atunci Emil Calotă pentru ca un conflict mocnit născut între Georgică Diaconu, fostul prefect al judeţului şi actualul candidat la Primăria Ploieşti să se aplaneze, iar Savu să fie prezent la Bucureşti.

Este de notorietate faptul că Daniel Savu s-a bucurat de protecţia actualului vicepreşedinte al ANRE, cu care a jucat mult timp tenis de picior, lăsându-se chiar învins pentru a intra în graţiile lui Calotă.  Totuşi nu putem să nu observăm că pe toată durata campaniei electorale din 2008, Emil Calotă nu a fost prezent alături de Savu decât la lansarea oficială a candidaţilor PSD pentru alegerile locale, dar şi atunci primarul a evitat să se lase fotrografiat alături de acesta.

La alegerile din 2016, Daniel Savu s-a căţărat pe fotoliul independenţei, în realitate fiind sprijinit de Sebastian Ghiţă, unul dintre cele mai controversate nume din Ploieşti.

Amiciţia cu Ghiţă durează de ceva vreme şi trebuie să reamintim că în 2012, în colegiul senatorial în care a candidat Daniel Savu (Colegiul 2 Senat- Valea Teleajenului-Ploieşti Nord) se afla şi colegiul de deputat al lui Ghiţă (Colegiul 4 Valea Teleajenului)

Controversate sunt tigăile chinezeşti care au fost împărţite în tot Colegiul 2, tigăi plătite din banii lui Sebastian Ghiţă. Existenţa tigăilor nu poate fi negată, ele fiind menţionate în rechizitoriile procurorilor DNA.

Şi în 2015, Daniel Savu a visat la diverse funcţii de conducere în PSD. Din păcate pentru ambiţiile senatorului Antenelor, nu a reuşit să câştige niciunul dintre scrutinele interne din partid. A ratat pe rând preşedinţia PSD Ploieşti, pe cea a PSD Prahova, pe cea a PSD la nivel naţional şi desemnarea drept candidat al PSD la Primăria Ploieşti.

Invins de patru ori în doar câteva luni, Savu a preferat să abandoneze partidul care l-a consacrat şi l-a făcut senator şi vedetă TV pentru a accepta o candidatură independent, finanţată de veşnicul său prieten Sebastian Ghiţă. (De altfel, cei doi sunt aproximativ vecini, deputatul Ghiţă locuind la doar trei străzi distanţă de senatorul Savu)

 

Rămâneţi pe Jurnalul Prahovean pentru a afla alte “aventuri” interesante al agentului 007 de Ploieşti- pe numele său Savu, Daniel Savu.