Grupul pentru Dialog Social (GDS) consideră că, prin susţinerea candidaturii lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, PNL compromite valorile fundamentale ale liberalismului şi afectează imaginea României, asumându-şi politicile extremismului.

”Grupul pentru Dialog Social consideră că Partidul Naţional Liberal este liber, desigur, să nominalizeze pe cine doreşte la candidatura pentru Primăria Generală a Capitalei. Dar el trebuie să ştie totodată că, în felul acesta, compromite valorile fundamentale ale liberalismului, propunând electoratului Capitalei un candidat care nu are nimic în comun cu ele. Mai grav însă este că, făcând o astfel de alegere, el îşi asumă consecinţele politice ale unei nominalizări incompatibile cu reperele de la care se revendică în clipa de faţă România”, se arată într-un comunicat al GDS.

Grupul pentru Dialog Social susţine că ”saltul pe care Marian Munteanu îl face astăzi de la postura de candidat (în anul 2000) la prezidenţiale propus de alianţa din care făcea parte şi Partidul Naţional Român al lui Virgil Măgureanu la cea de candidat la Primăria Generală al Partidul Naţional Liberal este tot atât de stupefiant ca acela pe care l-a făcut de la valorile Pieţii Universităţii la cele ale Mişcării pentru România, impregnată de ideologii care au făcut ravagii în Europa secolului XX”.

În opinia membrilor GDS, este, de asemenea, greu de acceptat confiscarea ideilor Pieţei Universităţii de către o persoană care le-a contrazis prin evoluţia sa publică ulterioară.

”E nefiresc ca, prin opţiunea făcută de PNL, drumul pe care l-a parcurs România în aceşti 26 de ani să ne ducă înapoi, la reabilitarea politicilor naţionaliste şi fundamentaliste din interbelic, la izolaţionism, antioccidentalism şi xenofobie. Socotim de aceea că alegerea PNL angajează nu numai viitorul politic al partidului care a făcut-o, ci deopotrivă imaginea României. Ca membru în cadrul Partidului Popular European, PNL este obligat să combată politicile extremismului, iar nu să şi le asume, aşa cum o face prin această candidatură”, se aratî în comunicat.

”De aceea GDS consideră că în aceste momente este extrem de important să ne reafirmăm ataşamentul faţă de valorile ce definesc o societate deschisă. Candidatura lui Marian Munteanu nu poate decât să le submineze şi să le compromită. Reacţia noastră publică fermă este modalitatea de a le apăra”, se mai arată în comunicat.

Joi, mai multe organizaţii neguvernamentale, între care Institutul de Politici Publice (IPP), Societatea Academică Română (SAR), Romani Criss şi ACCEPT, au dat publicităţii un ”Apel pentru democraţie şi valori europene”, în care cer PNL retragerea candidaturii lui Marian Munteanu pentru Primăria Capitalei.

Semnatarii fac apel către conducerea Partidului Naţional Liberal să retragă candidatura lui Marian Munteanu pentru Primăria Municipiului Bucureşti considerând această nominalizare ”o ofensă adusă valorilor democratice ale societăţii în care trăim”.

Marian Munteanu ”a avut şi are simpatii pentru curente de orientare fascistă, de care nu s-a dezis niciodată. Promovează un discurs bazat pe elemente ortodox-fundamentaliste incompatibil cu valori democratice şi chiar constituţionale”, subliniază semnatarii.

”Doar cu aceste motive în minte, şi cu îngrijorarea că prin promovarea unei astfel de persoane într-o asemenea candidatură unde poate să îşi expună ideile nocive ce pot să producă tulburări ireparabile în straturile sociale, etnice, confesionale şi nu numai din societate românească cerem PNL retragerea sprijinului politic pentru Marian Munteanu”, se arată în apel.

Semnatarii atrag atenţia că, prin insistarea cu această candidatură, România riscă să intre într-o spirală izolaţionistă ce poate avea consecinţe foarte grave pentru democraţia românească.

Apelul este semnat de Institutul pentru Politici Publice, Societatea Academică din România, Centrul FILIA, Romani Criss – Centrul Romilor pentru Interventie Socială şi Studii, Agenţia de Dezvoltare Comunitară “Împreună”, ACCEPT, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice şi Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Cezar Preda, a declarat, vineri, că Marian Munteanu este candidatul pe care PNL şi-l asumă în totalitate, pentru că înseamnă libertate, este un bun român, şi le-a cerut ”celor care îl acuză de lucruri care sunt în contradicţie cu legea să aducă dovezi”.

”Urmărim foarte atent, monitorizăm foarte atent această reacţie virulentă, negativă în cea mai mare parte, asupra unui om. Nu judec, fiecare cu mintea lui. Am văzut acuzaţii din afara legalităţii. Candidatul  nostru a fost acuzat că este în afara legii (...) Din punctul meu de vedere, Marian Munteanu este candidatul pe care PNL şi-l asumă în totalitate, cu toate chestiunile pe care unii încearcă să dea o anumită interpretare acum”, a spus Cezar Preda. 

El a precizat că, pentru PNL, ”Marian Munteanu înseamnă libertate”.

”Dacă libertate este un lucru pe care lumea l-a uitat în 1990 şi nu îl mai descoperă în 2016, cel puţin de două luni de zile, de la decizia Curţii Constituţionale, toată lumea vorbeşte de libertate şi drepturile noastre. În ceea ce priveşte acuzele de naţionalism şi de extremism, mă cunoaşteţi, şi eu sunt naţionalist, îmi iubesc ţara, am şi eu accente de intoleranţă ca orice om, dar dacă nu am încălcat legea, nu sunt decât un bun român”, a mai spus Preda.

El a precizat că Marian Munteanu este un bun român. ”Cei care îl acuză de lucruri care sunt în contradicţie cu legea să aducă dovezi, pe lege, nu pe cuvinte, pe expresii”, a adăugat el. 

Marian Munteanu este al treilea candidat propus de PNL la Primăria Capitalei, după Cristian Buşoi şi Ludovic Orban.

Marian Munteanu (53 de ani) a participat activ la Revoluţia din 1989 şi a înfiinţat, pe 23 decembrie 1989, Liga Studenţilor, organism pe care l-a condus până în 1991, când şi-a terminat studiile. A fost lideril cel mai proeminent al manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii ce au început în primăvara anului 1990 până la reprimarea lor brutală în iunie 1990.

Pe 13 iunie, Marian Munteanu a fost arestat, eliberat, iar pe 14 iunie a fost bătut cu bestialitate de un grup de mineri, unul dintre ei intenţionând chiar să-l decapiteze.

Pe plan politic, Munteanu a intenţionat să candideze la alegerile prezidenţiale din 2000, cu sprijinul Alianţei Naţionale, partid rezultat din fuziunea dintre PUNR şi Partidul Naţional Român, o formaţiune înfiinţată de către fostul director al SRI, Virgi Măgureanu, însă s-a despărţit la scurtă vreme de această formaţiune.

În urmă cu trei luni, Florin Zamfirescu, Marian Munteanu şi Florin Colceag au înfiinţat Grupul Pentru România (GPR). ”Obiectivul fundamental al GPR este să elaboreze un proiect de ţară pentru România care să asigure restabilirea drepturilor de proprietate a românilor asupra ţării lor şi să apere valorile identitare ale civilizaţiei româneşti. Au fost prezenţi Cezar Avramuţă, Virgil Bălăceanu, Constantin Cojocaru, Florin Colceag, Dinu Criste, Avram Fiţiu, Ion Puşcaşu şi Florin Zamfirescu. Şi-au exprimat disponibilitatea de a participa şi Dinu Giurescu, Ilie Bădescu, Dan Puric'", declara atunci Florin Zamfirescu. Potrivit acestuia, scopul grupului este ”salvarea României”.