Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că, în urma discuţiilor cu partidele, a rezultat nu există în acest moment o majoritate parlamentară foarte clară care să susţină revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Premierul a precizat că soluţia este în Parlament şi guvernul este gata să îşi dea sprijinul, dacă există o voinţă reală pentru modificarea legii alegerilor locale.
"Am constatat astăzi că majorităţile sunt foarte volatile în Parlament.(...)Nu există o majoritate clară pentru revenirea la două tururi. Nu este cazul ca Guvernul să tranşeze pe acest subiect", a declarat Cioloş.
El a mai spus că Guvernul nu trebuie să se transforme în "instrumentul" niciunui partid, nici al celor care vor modificarea legii, nici al celor care se opun.
''Nu accept ca Guvernul să fie folosit ca instrument de orice partid pentru a-şi atinge obiectivele strict de partid. Deci am fost de acord să avem această discuţie, dar nu pentru ca Guvernul să devină instrumentul niciunui partid. Nici a celor care sunt împotriva legii, nici a celor care vor modificarea legii'', a subliniat premierul.
"Nu pot decât să constat că, cu toată voinţa guvernului de a ajuta, decizia rămâne tot la Parlament", a insistat Cioloş. El a mai spus că încă există discuţii între unele partide privind poziţionarea lor faţă de modificarea legii electorale în condiţiile în care există două proiecte de lege în Parlament.
Şeful Executivului a accentuat că asumarea răspunderii sau adoptarea unei ordonanţe de urgenţă ''are riscuri foarte mari să fie o acţiune în forţă din partea Guvernului'', mai ales în condiţiile în care acesta este unul independent politic. El i-a îndemnat pe politicieni să îşi ''asume până la capăt'' această chestiune.
''Pe de altă parte, am constat că partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţiile privind sistemul electoral pentru primari, dar şi pentru preşedinţii Consiliilor judeţene, însă, cum am spus, o majoritate a partidelor preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum, pentru a putea asigura predictibilitate şi previzibilitate pentru organizarea alegerilor din acest an, însă ar fi dispuse să reia această discuţie pentru următoarele alegeri, într-un context mai larg de resetare a sistemului electoral'', a arătat Cioloş.
El a afirmat că ''un suflu nou în politică'' se poate asigura la urne. ''Cred că, dacă într-adevăr există această voinţă în rândul societăţii de a duce la o schimbare şi la evoluţie a modului în care clasa politică funcţionează în România, această exprimare se poate manifesta cel mai bine la vot, prin modul în care electoratul se mobilizează pebntru a vota candidaţii în care au încredere şi pentru a nu-i vota pe candidaţii în care nu au încredere'', a fost de părere premierul.