UDMR va depune un proiect de lege în actuala sesiune parlamentară, prin care propune reducerea TVA la 9% la facturile de întreţinere şi utilităţi - apă caldă, gaz, electricitate, încălzire -, pentru a ajuta familiile să trăiască mai bine.

Deputatul UDMR de Bihor, Szabo Odon, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, că banii nu se pierd, ci se vor regăsi în consum în altă parte.

"UDMR va depune în actuala legislatură, în Parlament, un proiect de lege privind reducerea TVA la 9% la facturile de întreţinere, de utilităţi - apă caldă, gaz, electricitate, încălzire -, pentru a ajuta toate familiile, mai ales în perioada iernii. Cei care au mai mulţi copii consumă mai mult şi au nevoie să fie ajutaţi şi din acest punct de vedere. Aceşti bani nu se pierd, se vor regăsi în consum în altă parte. Scăzând cheltuielile de întreţinere, banii rămaşi ai unei familii se vor cheltui în altă parte. Statul nu va pierde din reducerea TVA, iar familiile vor putea să trăiască mai bine”, a spus Szabo, iniţiatorul proiectului legislativ.

Deputatul UDMR speră ca acest proiect să fie sprijinit şi de parlamentarii altor formaţiuni politice.

Propunerea de reducere a TVA la 9% la facturile de întreţinere se regăseşte într-un document privind politica familială a UDMR, adoptat, sâmbătă, de Congresul Uniunii, care include mai multe măsuri care să ajute familiile, în special cele cu mai mulţi copii, indiferent dacă sunt româneşti sau maghiare.

Premierul Victor Ponta anunţa că taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice. El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, de la 24% în prezent, după ce în primul trimestru al acestui an încasările la buget au fost cu 5 miliarde lei mai mari faţă de trimestrul similar de anul trecut.