Atac dur la adresa lui Klaus Iohannis. Liderul M10, Monica Macovei, l-a făcut praf pe şeful statului. "Domnul Iohannis nu are de ce să fie bucuros, aşa cum a declarat în Parlament. Nici românii care vor să voteze electronic sau prin corespondenţă nu sunt bucuroşi. Preşedintele Iohannis a susţinut astăzi în Parlament că şi-a respectat promisiunea de a avea o lege a votului prin corespondenţă. Nu şi-a respectat-o.

Promisiunea candidatului Iohannis a fost că îşi propune introducerea în legislaţie a votului electronic şi a votului prin corespondenţă (conferinţă de presă, 3 noiembrie 2014). La fel a promis şi în scrisoara prin care şi-a asumat Acordul pentru salvarea statului de drept şi a democraţiei în România, pe care i l-am propus între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale: “În ceea ce priveşte cerinţele pe care le-aţi enumerat în scrisoarea dvs, nu pot decât să constat că referirile la (…) introducerea votului electronic şi a votului prin corespondenţă şi toate celelalte se suprapun perfect peste obiectivele pe care şi eu mi le-am asumat, atât în calitate de om politic şi copreşedinte al ACL, cât şi în calitate de candidat la Preşedinţie“ (14 noiembrie 2014).

Şi totuşi, la un an distanţă, nu avem legea votului electronic. Iar legea votului prin corespondenţă se aplică doar la alegerile parlamentare şi are o procedură greoaie, care îi pune pe drumuri pe românii din străinătate şi le scoate mai mulţi bani din buzunare: trebuie să se preînregistreze, înregistreze şi să ia personal buletinul de vot de la consulate. Preînregistrarea şi înregistrarea electronice, dar şi tipărirea de către alegători a buletinelor de vot au fost respinse. În reforma sistemului electoral şi a clasei politice nu există loc de jumătăţi de măsură, de paşi mărunţi sau paşi greşiţi. Preşedintele Iohannis a ales să nu reprezinte românii, ci să reprezinte partidele vechi care nu vor ca românii din străinătate să voteze.

Anul 2015 nu poate fi numit anul “în care s-a introdus votul prin corespondenţă”, aşa cum a spus preşedintele Iohannis în Parlament, ci anul în care românilor din diaspora li s-a mai spus o dată de către politicienii din vechea gardă: nu vă dorim, ne încurcaţi calculele politice de a rămâne la putere şi nu vrem să votaţi în număr mare! ", se arată într-un comunicat de presă.