Reforma internă din PNL nu ar fi fost demarată prea uşor. Opoziţia baronilor PNL şi rezistenţa oamenilor vechi din cele două foste partide care compun actualmente noul partid liberal ar fi dus chiar la ameninţarea cu un gest radical al Alinei Gorghiu, co-preşedinte al PNL, scrie stiripesurse.ro

La cea de-a doua consultare pe care delegaţia formată din copreşedinţii PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu şi preşedintele de onoare al partidului, Mircea Ionescu Quintus au avut-o, la Cotroceni, înainte de formarea guvernului Cioloş, şefa liberalilor ar fi spus că demisionează de la conducerea partidului. Ea a motivat că îi este foarte greu să reformeze partidul, aşa cum Strada şi preşedintele Klaus Iohannis au solicitat, au precizat surse liberale pentru evz.ro

Nu numai că preşedintele nu ar fi fost de acord cu un astfel de gest, dar i-ar fi spus să mai reflecteze asupra intenţiei sale, au mai precizat aceleaşi surse.

Sursele noastre susţin că o oarecare tensiune ar fi existat şi că ulterior doleantelor exprimate de Alina Gorghiu, presedintele Klaus Iohannis i-ar convocat pe cativa lideri liberali, in special din fostul PDL, la o discutie informala in care le-a transmis sa urmeze calea spre reforma indicata de Gorghiu, aratandu-si inca o data sprijinul pentru aceasta.

Până la urmă însă liberalii s-au urnit şi au elaborat 10 criterii de integritate:

1. Lustraţie.

a. Să nu fi fost membru sau colaborator al fostei Securităţi şi să nu fi fost dovedit ofiţer acoperit.

b. Să nu fi deţinut funcţii retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

2. Traseism.

Să nu-şi fi schimbat apartenenţa politică astfel încât să fie candidat pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni.

3. Nepotism.

Să nu fi angajat în funcţii în cadrul instituţiilor publice pe care le-a condus soţia, soţul, rude sau afini de gradul 1.

4. Contractele şi relaţia cu statul.

Să nu fie implicate în afaceri sau contracte cu instituţia pentru care candidează sau în instituţii din subordinea acesteia.

5. Fals în declaraţii.

Să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin decizii definitive în declaraţia de avere sau de interese.

6. Incompatibilitate şi conflict de interese.

Să nu se afle sub efectul unei decizii definitive de incompatibilitate sau conflict de interese.

7. Atitudini discriminatorii.

Să nu fi avut declaraţii sau atitudini rasiste, şovine, xenofobe sau discriminatorii.

8. Datorii la buget.

Să nu înregistreze datorii la bugetul local (persoană fizică)

9. Plagiat.

Să nu fi fost dovedit prin decizie judecătorească definitivă că a obţinut diplome sau alte titluri prin plagiat.

10. Probleme penale.

a. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru o infracţiune de corupţie sau pentru infracţiuni comise cu violenţă.

b. Să nu fi fost condamnat definitiv pentru alte infracţiuni cu intenţie.

c. Să nu fi început împotriva sa urmărirea penală pentru fapte de corupţie sau infracţiuni comise cu violenţă.

d. Să nu fi fost trimis în judecată pentru alte infracţiuni comise cu intenţie.

e. Să nu se afle într-o măsură preventivă - arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracţiune cu intenţie.

Dincolo de adoptarea oficială a criteriilor de integritate, liberalii îl vor numi, astăzi, la Consiliul Naţional al partidului, pe Ilie Bolojan în funcţia de secretar general unic al partidului şi pe Cătălin Predoiu în funcţia de lider al PNL Bucureşti. De asemenea, liberalii vor adopta o rezoluţie prin care candidaţii la primării vor fi şi şefi de organizaţii. O decizie care pare că în unele cazuri va rămâne doar pe hârtie, în condiţiile în care de exemplu, momentan, la Bucureşti, Cristian Buşoi candidează din partea partidului la alegerile pentru Primăria Capitalei, dar şeful de organizaţie este Predoiu. „În octombrie-noiembrie a fost un sondaj mare al INSCOP, pe 4. 200 de subiecţi, iar concluzia privind Primăria a fost că cel mai mare potenţial l-ar avea candidatura mea”, a spus Buşoi, într-un interviu pentru Adevărul, în care argumenta de ce a fost desemnat candidat al partidului pentru Primăria Capitalei. În privinţa candidaţilor la sectoare, cel mai probabil, aceştia vor fi desemnaţi la finalul lunii ianuarie, conducerea partidului nefiind mulţumită de toate opţiunile existente.