Miniştrii Cabinetului Cioloş au semnat pe proprie răspundere, joi, în prima şedinţă de Guvern, declaraţii de integritate ce conţin criterii clare propuse de 35 de organizaţii nonguvernamentale, asumându-şi astfel că nu sunt implicaţi în cazuri de corupţie, potrivit ONG România Curată.

"România Curată a reuşit să-i convingă pe toţi miniştrii Cabinetului Cioloş să semneze pe proprie răspundere declaraţii de integritate ce conţin criterii clare propuse de 35 de organizaţii nonguvernamentale. Declaraţiile de integritate au fost semnate joi, la prima şedinţă de guvern condusă de Dacian Cioloş, acest subiect figurând pe ordinea de zi", arată comunicatul de presă remis MEDIAFAX, de România Curată.

Fiecare ministru şi-a asumat prin semnarea Declaraţiei de Integritate că nu este implicat în comiterea de infracţiuni sau cazuri de corupţie, nu a fost condamnat şi nici nu este trimis în judecată pentru astfel de fapte, că nu este şi nu a fost implicat în obţinerea unor avantaje (ne)patrimoniale nejustificate şi nici în cazuri de conflict de interese.

De asemenea, miniştrii au declarat pe proprie răspundere că nu au fost implicaţi în migraţii politice/ traseism, nici în comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcţii publice, că nu au ocupat funcţii de conducere în Partidul Comunist Român, că nu făcut parte din Securitate şi nici nu a colaborat sau colaborează cu actualele servicii secrete.

Membrii Cabinetului Cioloş au precizat, cunoscând prevederile legale privitoare la falsul în declaraţii, că nu au „promovat şi nu promovează un discurs discriminatoriu, bazat pe ură”. Potrivit sursei citate, „România Curată” a luat act de aceste declaraţii şi va sesiza autorităţile în drept în cazul în care constată că aceste criterii nu au fost, în fapt, îndeplinite.

"Având în vedere că fiecare membru al Executivului a declarat că are cunoştinţă despre prevederile legale privitoare la falsul în declaraţii şi cele privitoare la efectele legale (penale şi civile) ale falsului în declaraţii, <<România Curată>> a luat act de aceste declaraţii şi va sesiza autorităţile în drept în cazul în care constată că aceste criterii nu au fost, în fapt, îndeplinite", mai arată comunicatul de presă.

Îndeplinirea criteriilor de integritate au fost solicitate de 35 de ONG-uri printr-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis înaintea desemnării şi numirii noilor miniştri.