Războiul PDL versus Costel Horghidan continuă. După ce acesta din urmă a fost exclus din partid pentru „trădare” în favoarea USL printr-un vot “şmecheresc” în consiliul local, ultima vreme l-a prins ca membru activ în noul constituit PMP, de această dată ca om devotat senatorului Volosevici, pe care l-a slujit şi când era primar. De altfel, Horghidan, adept al vechiului dicton latin “ubi bene, ibi patria” – („Acolo unde mă simt bine, acolo îmi este patria" – trad. aut.) are în cartea sa de vizită mai multe apartenenţe politice postdecembriste, fiind un veritabil traseist politic.

De la această constatare şi până la a îşi pierde calitatea de consilier local este însă drum lung, cu atât mai mult cu cât Curtea Constituţională a României a decis anul trecut că cei supuşi sancţiunii excluderii din partid au dechise căile contestării în instanţă a acelei măsuri. Ca atare, până nu sunt epuizate căile de atac împotriva deciziei de excludere, măsura nu este definitivă, neputând sta la baza unei  constatări a încetării calităţii de membru în Consiliul Local.

Prin Decizia nr. 530/2013, CCR a  admis excepţia de neconstituţionalitate invocată şi «constată că prevederile art. 16 alin. (3) din Legea partidelor politice nr. 14/2003 sunt neconstituţionale”. Această decizie este o adevărată lovitură de teatru în politica locală deoarece are drept consecinţă lipsirea de efecte imediate a deciziei de excludere din partid, decizie care se vede susceptibilă de a fi atacată în instanţă de contencios administrativ. Dacă avem în vedere că un astfel de proces poate dura (incluzând şi calea de atac) poate chiar mai mult de 3 ani şi că doar după acest termen decizia de excludere este definitivă, rezulta consecinţa păstrării, pe această perioadă, a calităţii de ales local a contestatarului, ceea ce echivalează cu consumarea întregului mandat de ales local.

Evident că, în cunoştiinţă de cauză, Costel Horghidan a uzat de liberul acces la justiţie şi a atacat în instanţă decizia PDL Prahova de excludere a sa din partid. Dosarul a fost înregistrat sub numărul 1858/105/2014, în data de 24 februarie 2014, la Tribunalul Prahova, iar până la acest moment nu a fost stabilit un prim termen de judecată. Probabil că acesta va fi fixat pentru sfârşitul acestui an sau chiar începutul anului viitor.

Cu toate acestea, PDL Ploieşti a solicitat Consiliului Local să ia act de încetarea calităţii de consilier local a lui Horghidan ca urmare a excluderii din partid, problema urmând a fi dezbătuta în şedinţa din 31 martie 2014.

Atât dezbaterile cât şi votul vor fi extrem de interesante în acest context, cu atât mai mult cu cât locul lui Horghidan în consiliu ar urma să fie luat de un alt democrat-liberal, devotat trup şi suflet actualei conduceri locale a partidului, conducere care are nevoie să îşi recapete autoritatea asupra consilierilor săi în Consiliul Local Ploieşti. Şi asta deoarece, la acest moment, chiar nu se mai ştie care dintre aleşii locali liberali-democrati mai răspund ordinelor de partid.