Discutiile incepute deunazi, la Cotroceni, in privinta formarii unui noi echipe pentru Palatul Victoria, urmare a anuntului lui Victor Ponta privind depunerea mandatului sau si al Guvernului pe care l-a condus, continua si in cursul zilei de vineri, cu UNPR, ALDE si reprezentanti ai societatii civile si ai protestatarilor, scrie stiripesurse.ro

Dupa ce in cursul zilei precedente, incepand cu ora 15, cand pesedistii au intrat la discutiile cu seful statului, convocate in privinta desemnarii noului premier si al formarii viitorului Guvern, social-democratii fiind urmati de liberali – care vor alegeri anticipate, UDMR- ai caror reprezentanti sustin un guvern tehnocrat, dar si de catre membrii Grupului minoritatilor care sunt reprezentate in Parlament, vineri vor urma delegatiile UNPR si ALDE, dar si- in premiera- al reprezentantilor societatii civile si al protestatarilor care, in ultimele trei zile au iesit cu miile pe strazile din centrul Capitalei, dar si al marilor orase ale tarii -Iasi, Constanta, Brasov, Cuj, Timisoara.

Daca despre formatiunea condusa de Gabriel Oprea se stie ca va ajunge la consultarile de la Cotroceni incepand cu ora 11.30, iar despre alianta in fruntea careia se afla Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin – ALDE- ca vor avea discutii cu Klaus Iohannis incepand cu ora 12.30, pentru dezbaterile cu un numar limitat de reprezentanti- dar inca nespecificat -ai societatii civile si ai manifestantilor nu s-a anuntat, inca, o ora pentru inceperea discutiilor.

In cursul zilei precedente, insa, cand presedintele le-a transmis ca “i-a vazut si ca i-a auzit” pe protestatari, dar si ca ii invita la consultari pe unii reprezentanti ai strazii, liderul de la cotroceni spunea ca discutiile ar urma sa aiba loc vineri dupa-amiaza.

Grad ridicat de reprezentativitate

De altfel, reprezentantii acestor categorii si-au putut inscrie intentia de a participa la intrevederea cu seful statului, trimitand un mail, catre Cotroceni. “Presedintele Romaniei invita coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior. De asemenea, Presedintele Romaniei invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile”, precizau deunazi reprezentantii Presedintiei.

“Consult in premiera un nou actor: societatea civila”

In prima parte a zilei trecute, seful statului preciza ca va chema la consultari nu doar reprezentantii partidelor politice cu reprezentare in Legislativ. “Am decis ca in continuarea consultarilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astazi si pentru maine, sa consult in premiera un nou actor: societatea civila. Voi convoca pentru vineri dupa–amiaza un grup care reprezinta atat societatea civila, cat si ceea ce se numeste strada. Este important pentru mine si doresc sa le cunosc parerile si optiunile”, preciza Iohannis.