Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că va prezenta săptămâna viitoare "un set de principii" privind legea votului prin corespondenţă, menţionând că adoptarea acestui proiect reprezintă una dintre priorităţile legislative ale PSD în această sesiune parlamentară.
"De prea multe ori am auzit lozinci de genul «dreapta ţine cu diaspora, iar stânga nu». Marea lor susţinere nu s-a întins însă mai departe de a specula electoral şi politicianist o imensă greşeală făcută în 2014. Dincolo de vorbele lor goale şi de incompetenţă, tot guvernul social-democrat a fost cel care, de exemplu, a eliminat taxele consulare pentru eliberarea certificatelor de naştere pentru copiii români născuţi peste hotare. Eu cred că fiecare cetăţean al României are aceleaşi drepturi şi trebuie tratat cu acelaşi respect de către stat", a scris Zgonea, miercuri, pe contul său de Facebook.
El menţionează că, din aceste considerente, în această sesiune parlamentară, una dintre priorităţile legislative ale PSD şi ale sale personal va fi adoptarea legii votului prin corespondenţă.
"Vom trata cu maximă seriozitate şi responsabilitate acest subiect, aşa cum am făcut şi în cazul legii alegerilor locale şi parlamentare şi a legii privind finanţarea partidelor, pentru că dreptul de a vota liber şi în siguranţă nu trebuie să fie facultativ într-un stat democratic", continuă Zgonea.
"De aceea, voi prezenta, săptămâna viitoare, un set de principii care să genereze un dialog consistent cu societatea civilă, colegii din celelalte partide politice şi asociaţiile româneşti din afara graniţelor, pentru a construi o lege pentru toţi românii. E important să obţinem consensul asupra adoptării legii votului prin corespondenţă sau a votului electronic, un proiect esenţial pentru democraţia din România", mai notează Zgonea.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, luni, că preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat de partid să elaboreze un set de principii care vor sta la baza legii votului prin corespondenţă şi să le trimită AEP, instituţie care va elabora, la rândul său, proiectul pe această temă.
Ulterior, vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a arătat că liberalii atrag atenţia că parlamentarii şi AEP nu trebuie să omită opinia celor din Diaspora în privinţa legii votului prin corespondenţă, iar proiectul liberalilor este singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate.
Voicu, preşedintele Comisiei de Cod electoral, a mai spus că partidele trebuie să se mobilizeze la începutul sesiunii parlamentare pentru a adopta cât mai rapid legea votului prin corespodenţă, până cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicată la viitoarele alegeri lesgialtive.
Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislaţia electorală (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate patru iniţiative pe această temă.