Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, anunţă că social-democraţii vor da curs invitaţiei PNL privind consultările pe teme economice, însă consideră că o singură întâlnire nu este suficientă şi propune "instituţionalizarea" dialogului cu opoziţia, printr-o serie de "întâlniri permanente".

"Remarcăm cu satisfacţie că PNL invită PSD şi partidele din arcul guvernamental la dezbateri pe temele cele mai importante ale dezvoltării României. Am exprimat întotdeauna necesitatea instituţionalizării dialogului politic în toate situaţiile în care opoziţia poate aduce un aport de idei sau sprijin politic unor proiecte care transcend interesul politic imediat al partidelor. (...) Primim cu deschidere noua cerere de dialog pe această temă iniţiată de PNL. Astfel, vom onora şi această invitaţie tot prin Ministrul Finanţelor Publice, care va fi însoţit, la ambele întâlniri de o echipă de specialişti din cadrul Ministerului pentru a prezenta o refundamentare a Codului Fiscal pornind de la cererile Preşedintelui Klaus Iohannis sau a altor organizaţii sau instituţii care s-au pronunţat în spaţiul public", se arată într-un comunicat de presă semnat de Liviu Dragnea.

Liderul interimar al PSD spune că, după aceste discuţii tehnice, ar trebui analizate şi "posibile soluţii politice" într-o întâlnire între conducerile partidelor parlamentare, care să aibă loc înainte de începerea Sesiunii extraordinare a Parlamentului.

În privinţa celorlalte subiecte propuse de PNL pentru dialog, Dragnea spune că acestea nu sunt "teme de vacanţă", ci merită din partea clasei politice un dialog continuu instituţionalizat.

"Stabilirea unor teme şi priorităţi pe termen lung nu se poate realiza printr-o singură întâlnire, ea trebuie să fie rezultatul unor dialoguri consistente şi continue între toate forţele politice. În interiorul coaliţiei de guvernare această dezbatere există, dă deja roade şi ne bucurăm că şi PNL vrea să se alăture acestui efort de dialog. Considerăm că de la începutul toamnei politice se poate stabili, de comun acord, agenda unor întâlniri permanente între toate partidele parlamentare şi neparlamentare pe temele dezvoltării economice României, funcţionării statului de drept, dezvoltării echilibrate şi durabile a ţării în plan teritorial şi realizarea unor strategii eficiente de eliminare a decalajelor", mai spune Dragea.

Liderul PSD adaugă la aceste teme şi modernizarea instituţională, descentralizarea administrativă eficientă, sprijinirea românilor din Diaspora pentru păstrarea identităţii şi exercitarea integrală a drepturilor conferite de cetăţenia română, realizarea unei infrastructuri adecvate şi dezvoltarea agriculturii, strategii de dezvoltare a comunităţilor rurale, realizarea unui model de funcţionare eficientă a comunicării şi de armonizare a circuitului administrativ între Parlament, Guvern şi Preşedinţie, modernizarea sistemului medical şi educaţional şi politici prin care România să devină un actor cu pondere mai mare în deciziile politice de la nivel european şi mondial.

Dragnea spune că s-a consultat şi cu premierul Victor Ponta, dar şi cu partenerii de guvernare, asupra acestor subiecte. "Suntem deschişi la instituţionalizarea unui asemenea dialog şi aşteptăm PNL, dar şi alte partide, să se alăture acestui efort de reflecţie la care deocamdată participă doar PSD, UNPR şi ALDE", conchide Dragnea.

SURSA: mediafax.ro