Premierul Victor Ponta a declarat că arestarea preventivă a devenit regula şi nu excepţia şi că nu este de acord cu aceasta. dacă nu este vorba de infracţiuni cu violenţă. El a adăugat că l-a afectat dosarul în care este implicat cumnatul său, Iulian Herţanu, şi că nu ar trebui să stea cineva în închisoare pentru că este cumnatul premierului.

Victor Ponta a afirmat într-un interviu pentru B1 Tv că a fost foarte afectat de dosarul în care este implicat Iulian Herţanu, cumnatul său şi că nu ar trebui să stea cineva la închisoare doar pentru că ”este cumnatul meu”.

Potrivit acestuia în presă „s-au scurs multe minciuni despre acest dosar şi că s-au publicat multe lucrui neadevărate”.

”Acel om nu are niciun nume, pe el îl cheamă cumnatul lui Ponta. Nu ar trebui să stea cineva în închisoare pentru asta, nu pentru că e cumnatul meu. Da, m-a afectat şi e normal să mă afecteze, justiţia îşi face treaba şi fără mine”, a fost poziţia premierului.

El a adăugat că starea normală de judecată este starea de libertate, iar starea de arest preventive să fie aplicată doar când este vorba de infracţiuni cu violenţă.

”Acum regula a devenit arestul preventiv şi excepţia este lăsarea în libertateam ceea ce este din punctul meu de vedere o greşeală. De ce am ajuns să considerăm că arestul preventiv e starea de normalitate? Asta cred şi nu este niciun fel de atac la nimeni, nu mi-am schimbat părerea de când eram procuror”, a spus Ponta.

El şi-a justificat prin acest punct de vedere şi lipsa de la votul dat în Parlament pentru solicitările procurorilor privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive. Deşi promisese că parlamentarii PSD vor vota toate solicitările procurorilor, în ultima perioadă Ponta le-a permis aleşilor social-democraţi să respingă pe bandă rulantă cererile DNA.

După ce la evenimentul organizat la Parlament cu ocazia celor trei ani de la căderea guvernului Ungureanu, Ponta a prezentat o fotografie în care cere ca Băsescu şi Udrea să ajungă la puşcărie, premierul susţine că totul a fost doar o glumă.

”Am văzut că unii nu au umor deloc, am şi precizat înainte că este vorba de două glume, dacă au fost bune sau proaste fiecare are propria apreciere. Nimeni nu e judecat şi condamnat pentru umor”, s-a justificat premierul.

El a comentat şi posibila arestare a primarului Nichita, care între timp a fost pus sub control judiciar.

”Nu ştiam că pentru spionarea unei iubite eşti arestat preventiv”, a spus ironic Ponta.