Ana Maria Topoliceanu şi Tudor Breazu achitau 10.000 euro lunar pentru plata unui grup de persoane (“postaci”), al căror rol era de a posta comentarii în favoarea Elenei Udrea şi a PDL Bucureşti, folosind identităţi fictive pe paginile de Internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri.
“S-a stabilit că inculpaţii Breazu Tudor Liberiu şi Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obţinute din infracţiunile de luare de mită pentru plata unor servicii efectuate în interesul organizaţiei Bucureşti a Partidului Democrat Liberal şi al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu ştiinţa acesteia”, se arată în referatul în care DNA cere prelungirea arestării preventive pentru Elena Udrea.
Spre exemplu, Breazu şi Topoliceanu achitau lunar suma de 3.000 de euro persoanei care a coordonat într-o perioadă echipa de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, după care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a Elenei Udrea.
“De asemenea, inculpaţii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura ‘postaci’, şi al căror rol era de a posta comentarii sub identităţi fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de ştiri.
Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau să le promoveze, după care accesau paginile de internet care le erau indicate şi comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participanţilor la aceste discuţii în direcţia dorită.
‘Postacii’ erau plătiţi în funcţie de numărul comentariilor formulate, pe baza unor statistici ţinute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizaţiei PDL Bucureşti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publică a inculpatei Udrea Elena Gabriela”, mai spus procurorii.
DNA mai arată că toate aceste plăţi se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţa Elenei Udrea, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa ‘postacilor’ de la Tudor Breazu şi de la coordonator.
Cu privire la aceste împrejurări, Elena Udrea a precizat că unele plăţi se făceau din fonduri care nu erau înregistrate în evidenţa partidului, provenind de la persoane sau firme care nu doreau să le fie cunoscută calitatea de donator.
În referat apare şi un fragment de la confruntarea care a avut loc joi la sediul DNA, cu răspunsurile date de Elena Udrea.
DNA precizează că, în condiţiile în care dispoziţiile Legii nr. 334/2006 interzic în mod expres finanţarea partidelor politice prin plata unor sume care să nu se regăsească în contabilitate, eludarea acestor dispoziţii imperative demonstrează că Elena Udrea a cunoscut şi a acceptat provenienţa infracţională a sumelor de bani folosite pentru funcţionarea organizaţiei pe care o conducea