Magistraţii de la Tribunalul Ilfov vor stabili pe 8 mai dacă vor accepta cererea prin care fostul ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi solicită întreruperea executării pedepsei de 5 ani închisoare primită în dosarul legat de organizarea Zilei Tineretului din 2009.

Institutul Naţional de Medicină Legală a întocmit o expertiză, prin care s-a stabilit dacă Ridzi suferă de o boală care nu poate fi tratată în reţeaua sanitară a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi care face imposibilă executarea imediată a pedepsei.

”Sâmbătă a fost 2 mai. Ziua Tineretului. S-au împlinit 6 ani de când această zi nu mai este sărbătorită deşi este o obligaţie legală a ministerului, conform Legii 425/2004. Sau nu este sărbătorită conform legii care obligă Ministerul Tineretului şi Sportului să organizeze evenimente cultural-artistice cu ocazia zilei de 2 mai. Dar îi înţeleg perfect pe cei care au fost sau sunt miniştri în acest moment. Pentru că nu am văzut şi nu cred că vom vedea un ministru condamnat pentru că a încălcat legea şi nu a organizat evenimente cultural-artistice, folosind “resurse financiare, umane şi organizatorice” pentru sărbătorirea Zilei Tineretului cum prevede legea. Avem însă un ministru condamnat pentru că, pe perioada mandatului său, s-a respectat legea şi s-a organizat Ziua Tineretului. În mod eronat s-a spus public că eu aş fi acuzată de fapte de corupţie. Acest lucru nu este adevărat. Acuzaţiile privesc fapte de abuz în serviciu, fapte ce în cazul meu nu au fost probate pentru că nici nu există! Nimeni nu poate să spună ceva în legătură cu vreo activitate frauduloasă în ceea ce mă priveşte. Nimeni nu m-a acuzat şi nu poate să spună că am cerut cuiva bani sau că am primit bani ca să rezolv o problemă. Nimeni nu m-a acuzat că aş fi abuzat de funcţie şi aş fi făcut ceva pentru mine sau pentru altul.

Despre modul abuziv în care a decurs urmărirea penală şi apoi cercetarea judecătorească voi vorbi mai târziu. Un lucru doar vi-l spun acum. Când am fost chemată la DNA pentru prezentarea materialului de urmărire penală, unul dintre avocaţii mei, văzând că nicio probă din dosar nu demonstrează că eu aş fi săvârşit vreo faptă, ci dimpotrivă, l-a întrebat pe poliţistul care asista, de ce mă trimit în judecată. Răspunsul poliţistului a fost foarte clar: şi-a îndreptat privirea în sus.

Sunt victima unei grave erori judiciare sau mai bine spus a unui abuz crunt prin trimiterea în judecată şi condamnarea mea la 5 ani cu executare, pentru că aş fi abuzat de funcţie şi aş fi plătit unor firme private banii pentru organizarea Zilei Tineretului.

Vreau să se ştie că Monica Iacob-Ridzi a delegat toate atribuţiile cu privire la organizarea Zilei Tineretului. Monica Iacob-Ridzi NU a decis nici modalitatea de achiziţie a serviciilor pentru organizarea Zilei Tineretului, nici firmele ce s-au implicat în prestarea acestor servicii, nici realizarea documentaţiei de atribuire, nici recepţia serviciilor şi nici plata contractelor.

Vreau să se ştie că Monica Iacob-Ridzi NU a fost de acord cu plata sumelor datorate firmelor. Nu am semnat ordonanţările de plată, iar plata a fost făcută de directorul economic din minister, Paul Diaconu, împotriva voinţei mele, când eram plecată la Bruxelles la Consiliul de Miniştri, profitând de absenţa mea. De altfel, acest domn a recunoscut în instanţă că a făcut aceste plăţi fără ca eu să ştiu, fără să încuviinţez, cum a recunoscut şi faptul că, şi în alte cazuri ar fi făcut plăţi fără ca eu ca ministru să ştiu şi să fi semnat ordonanţările de plată, cum cerea legea, toate aceste aspecte fiind consemnate şi în Raportul Curţii de Conturi, ignorat de către instanţă, ca şi declaraţia directorului, de altfel.", a scris fostul ministru pe siteul personal