Preşedintele Camerei Valeriu Zgonea a spus, în Biroul Permanent, în replică la critici ale deputaţilor privind noul program de lucru, că există nemulţumirea că deputaţii lucrează trei zile pe săptămână, arătând că poate aleşii doresc să nu mai vină, să aprobe on line şi să primească salariul pe card.

"Am înţeles, nemulţumirea este că lucrăm trei zile, dacă se poate, să lucrăm o zi şi un sfert. Sau putem să aprobăm on line, cumva, şi să nu mai venim şi să primim salariul direct pe card? Cred că asta se doreşte, nu? Asta e marea nemulţumire, de marţi să fie miercuri, de miercuri să fie marţi, de marţi să fie luni seara şi, dacă putem, să luăm şi decontările pe avion şi să nu mai venim, că ne păcălim!", a spus Zgonea în şedinţa Biroului Permanent de luni, potrivit stenogramei.

Discuţia a pornit de la faptul că unii membri ai Biroului au ridicat probleme în privinţa noului program de lucru al Camerei în care deputaţii lucrează luni şi miercuri în plen, iar marţi şi joi în comisii, spre deosebire de vechiul program de lucru cu primele două zile din săptămînă în plen şi restul în comisii.

Liderul deputaţilor UDMR Mate Andras Levente a arătat că doreşte ca votul final asupra proiectelor de legi să nu fie fixat miercuri la 17,30, ci mai devreme, la ora 14,00. Liderul grupului minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a spus, la rândul său, că noul program nu funcţionează şi trebuie găsită o soluţie realistă.

El a argumentat că noul program nu lasă timp deputaţilor să studieze până în ziua de plen de miercuri rapoartele întocmite marţi de comisii.

Valeriu Zgonea a arătat că acest program a fost la propunerea liderilor de grup, a fost adoptat în unanimitate şi că deputaţii au fost acuzaţi până acum de non transparenţă şi opacitate la comisii.

El a adăugat că a înţeles că nemulţumirea este că se lucrează trei zile şi că poate se doreşte să se lucreze" on line".

Potrivit noului program de lucru al Camerei, deputaţii lucrează marţi în comisii, iar luni, miercuri şi joi în plenul Camerei Deputaţilor.

Până acum, deputaţii lucrau doar luni şi marţi până la prânz în plenul acestui for legislativ.

Deputaţii au avut, miercuri, în plen dispute privind programul de lucru după ce preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a spus parlamentarilor că "sunt nervoşi pentru că vin miercuri la muncă", liberalii solicitându-i să-şi ceară scuze şi acuzându-l că a început târziu şedinţa.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea le-a spus deputaţilor în plen că sunt nervoşi pentru vă vin miercuri la muncă, iar Gigel Ştirbu (PNL) a arătat că l-au aşteptat 40 de minute pe Zgonea "să–şi bea cafeaua" şi să înceapă lucrările acestui for legislativ.