Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că este momentul ca România să treacă la o nouă etapă a democraţiei, arătând că are în vedere trei direcţii, respectiv participarea, integritatea şi durabilitatea.

El a precizat că reforma instituţiilor politice este una din priorităţile mandatului său şi primul pas în reforma clasei politice.

"Timp de 25 de ani am parcurs o etapă care a însemnat crearea instituţiilor democratice, încheierea tranziţiei, acumulare de experienţă, dar şi un set de experimente în materie, reuşite sau nu. Cred că este momentul să trecem la o nouă etapă a democraţiei româneşti. Din punctul meu de vedere această nouă etapă a democraţiei româneşti ar trebui să însemne o resetare a sistemului şi o creştere a încrederii cetăţenilor în instituţiile democratice", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, după consultările cu partidele şi formaţiunile parlamentare.

El a arătat că vizează trei direcţii, şi anume participarea, integritatea şi durabilitatea.

"Astfel, am în vedere trei direcţii: participarea — şi aici mă refer la asigurarea condiţiilor pentru ca toţi românii să voteze, inclusiv şi în special cei din diaspora, dar şi la încurajarea participării la viaţa politică în general, la deschiderea spaţiului politic printr-o altă legislaţie a partidelor politice. Trebuie să aducem oamenii mai aproape de politică, să nu avem două Românii, una a politicienilor şi una a oamenilor. Integritatea, înţeleasă nu neapărat în sensul său juridic, ci ca mod de lucru care presupune transparenţă şi corectitudine în funcţionarea instituţiilor, în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale. Dacă vrem ca oamenii să aibă încredere în noi trebuie să funcţionăm noi, clasa politică, în mod transparent. Durabilitate — să gândim un cadru legislativ care să asigure nu numai legitimitate, dar şi eficienţă în reprezentarea electoratului", a explicat Iohannis.

El consideră că pot fi realizate pachete de legi pentru mai mult de un ciclu electoral.

"Cred că putem să venim cu pachete de legi care ţin mai mult de un ciclu electoral şi să construim soluţii solide. În felul acesta vom putea avea pe termen lung o competiţie electorală mai degrabă axată pe dezbateri şi soluţii, nu o confruntare, de dragul confruntării, aşa se vor diminua şi fenomene precum mita electorală, turismul electoral, migraţia politică, redesenarea periodică a hărţilor electorale", a spus Iohannis.

El a arătat că acesta este cadrul în care a supus spre dezbatere temele referitoare la legile electorale, votul românilor din diaspora, accelerarea şi simplificarea procedurilor cu privire la ridicarea imunităţii parlamentarilor.

"Aici nu va fi vorba doar de proceduri ci şi de o conduită responsabilă a partidelor şi a politicienilor", a mai spus Iohannis referindu-se la simplificarea procedurilor în cazul cererilor venite din partea justiţiei.

Şeful statului a adăugat că a ascultat şi opinia partidelor şi formaţiunilor parlamentare cu privire la "nefericita" OUG 55/2014.

"Am pornit de la premisa că ne putem raporta la aceste subiecte pentru a atinge obiectivele politice enunţate şi nu ca scopuri în sine şi atunci avem mai multe premise să facem o construcţie durabilă", a completat el.