Noul Cabinet condus de Victor Ponta a primit, luni seară, votul de încredere al Parlamentului. Guvernul Ponta IV a fost votat în Parlament cu 377 de voturi „pentru” şi 134 „împotrivă”.

"Este practic un nou vot de încredere", a declarat premierul Ponta, după anunţarea rezultatului votului din Parlament. "Toate măsurile pe care le-am propus azi Parlamentului le vom aplica, dar în primul rând va fi o schimbare de atitudine", a adăugat primul ministru.

Premierul a mai precizat că este momentul să "avem cu adevărat dialog, respect".

Noul Guvern condus de Victor Ponta are următoarea componenţă: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanţe), Robert Cazanciuc (Justiţie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Duşa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport şi Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicaţii), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Andrei Gerea (Energie şi IMM), Graţiela Gavrilescu (Mediu) şi Liviu Pop ( Dialog Social).

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

Premierul Victor Ponta a anunţat, după votul Parlamentului, că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi au convenit ca ceremonia de depunere a jurământului de către noul Cabinet să fie organizată marţi seara, la ora 20.30.

Ponta a arătat că, marţi, el se va afla la Belgrad, pentru reuniunea prim-miniştrilor din Europa Centrală şi de Est cu prim-ministrul Chinei, astfel că ceremonia de depunere a jurământului va fi la ora 20.30.

El a precizat că, până atunci, în cursul zilei de marţi, noii miniştri vor efectua predarea-primirea dosarelor cu foştii miniştri, având în vedere şi faptul că miercuri dimineaţa încep dezbaterile în comisiile parlamentare pentru proiectul de buget pe anul viitor.

Premierul a afirmat că intenţionează să îşi încheie mandatul la conducerea Guvernului în noiembrie 2016, chiar dacă în urmă cu o lună, imediat după alegerile prezidenţiale, nu era atât de hotărât.