Preşedintele PSD, Victor Ponta, a explicat deciziile luate de partid în şedinţa Comitetului Executiv Naţional.
Liderul social democrat a spus, printre altele:
- Am avut o primă întâlnire a CExN după alegerile din 16 noiembrie. O întâlnire mai lungă, mai tensionată, dar absolut necesară. Aşa cum le-am spus colegilor mei, am încheiat un ciclu electoral început în 2010, cu alegeri locale, parlamentare, europarlamentare, prezidenţiale. Rezultatele se ştiu. La sfârşitul acestui ciclu, în calitate de lideri şi echipe trebuie să ne asumăm şi să dăm ocazia PSD şi colegilor noştri să construiască următorul proiect, pentru următorul ciclu electoral, care începe în 2016. Le-am mulţumit tuturor pentru activitatea din aceşti cinci ani, am mulţumit prin liderii CExN şi am încercat să transmit mulţumiri milioanelor de români care ne-au votat în aceste alegeri.
- Am pierdut pentru a treia oară la rând alegerile prezidenţiale, dar am obţinut cele mai mari scoruri din istoria partidului la restul de alegeri. În acelaşi timp, noul proiect pentru noul ciclu electoral trebuie să ţină cont şi de realizări şi de cauze reale pe care începem să le analizăm ale eşecului de la prezidenţiale. Dacă cineva spune că totul a fost bine şi nu am greşit nimic este o lipsă de realism şi o premiză pentru eşec în viitor. Dacă înţelegem foarte clar ce a mers bine, ce a mers prost, atunci evident că avem şansa ca mişcare politică să ne facem în continuare rolul şi prezenţa şi activitatea pe scena politică.
- Prima decizie pe care am discutat-o şi am adoptat-o în CExN a fost aceea de organizare a forumurilor principale ale partidului în primăvara anului viitor. Pentru că este nevoie de timp pentru stabilirea noului proiect şi a tot ce înseamnă oameni şi proiecte. Actuala conducere va asigura conducerea partidului până în primăvară, când, cel mai important, se va decide asupra proiectului politic.
- A doua decizie a fost legată de asumarea actului guvernării. S-a decis faptul că am obţinut un mandat foarte clar în 2012 de a guverna ţara, am avut rezultate foarte bune în economie, dar sunt multe alte lucruri de făcut în continuare. În formula nouă a USL, lansată în 14 noiembrie PSD-UNPR-PC-PLR ne dorim să prezentăm în Parlament o formulă restructurată de Guvern şi bugetul pe 2015.
- PSD are nevoie până în primăvară să vină cu un nou proiect politic, care să transforme radical ce au transmis alegătorii că trebuie schimbat. E vorba despre schimbări de fond iar principalele acuzaţii la adresa noastră ca partid, cele legate de comunism. Nu contează dacă eu sunt comunist sau nu, la 42 de ani, contează dacă oamenii ne percep aşa. Corupţia, evident că am plătit un preţ important. Din imaginea creată că protejăm corupţi. PSD va avea un viitor politic în măsura în care, prin acţiunile noastre, vom arăta foarte clar că nimeni nu este protejat în faţa acuzaţiilor de corupţie, că nimeni nu poate fi mai presus de lege. Sunt lucruri pe care trebuie să le facem şi să le facă colegii mei, cu perseverenţă şi convingere. Aceasta va fi o altă provocare şi schimbare radicală.
- Imaginea de partid al baronilor locali este un lucru pe care, dacă nu îl schimbă, nu vom câştiga niciodată alegeri prezidenţiale. Asta înseamnă un echilibru mult mai clar între ce înseamnă aleşi locali, miniştri, parlamentari şi ce aşteaptă categoriile de populaţie ca reprezrentare politică.
- A fost o şedinţă dificilă şi pentru mine este un moment mai dificil din care o să învăţ. O să încerc în perioada următoară să fiu un premier bun. Votul din 16 noiembrie este o lecţie dureroasă pentru mine, dar venită la momentul oportun. Cei care pot învăţa din aceste lecţii au o a doua şansă. Atâta timp cât voi fi premier, proiectele pentru care oamenii ne-au votat în 2012, putem să le ducem mai departe şi poate că mesajul pe care electoratul a vrut să ni-l dea în 16 noiebmrie, acela că puterea trebuie partajată, poate că este mai înţelept decât şi-ar închipui oamenii politici.
- Am avut şi o discuţie legată de echipa cu care mergem mai departe. Nu avem şi nu o să dau niciodată vina, când am câştigat a fost meritul tuturor, acum că am pierdut, îmi asum singur această responsabilitate. Dar tocmai pentru că este o perioadă dificilă, este nevoie de o echipă de conducere în PSD care să fie cu adevărat unită şi să aibă un proiect comun. Din acest punct de vedere au fost trei dintre colegii noştri, pe care nu doar eu, ci majoritatea colegilor din Comitetul Executiv Naţional, au considerat că trebuie să ne despărţim drumurile. În ceea ce mă priveşte, nu am fost omul deciziilor radicale şi am plătit un preţ pentru asta. Uneori e nevoie de decizii radicale. După cum aţi aflat deja, domnul Geoană, domnul Vanghelie şi domnul Şova au primit o sancţiune de excludere din partid. Ce este cel mai important este ca în primăvară, în baza lucrurilor bune pe care le-am făcut şi care ne-au adus victoria în alegeri, să avem un nou proiect politic, pentru ca în 2016 să putem să fim din nou principala forţă politică a României, iar în 2019, dacă va fi şi atunci să nu le câştigăm, măcar să nu le pierdem pentru că suntem consideraţi comunişti. Măcar aceste lecţii să le învăţăm.
Întrebat de ce a fost exclus din partid Mircea Geoană, Ponta a explicat că decizia a fost luată aproape unanim.
"A fost o discuţie ceva mai lungă şi am considerat, cei 80 de colegi care au votat "pentru", au considerat că este un moment în care fiecare trebuie să meargă pe drumul lui. Votul a fost pentru toţi trei de excludere."
Ponta a adăugat că nu consideră că vreunul dintre cei trei excluşi este vinovat pentru eşecul din 16 noiembrie
"Nu am să reproşez nimic domnului Vanghelie, dar avem concepţii şi drumuri diferite. Dorinţa mea de a ţine pe toată lumea la un loc a fost corectă până la un punct. Nu mă tem de o rupere a partidului. Eu am oferit şi varianta de retragere a mea, dacă se găsea astăzi soluţia cea mai bună."