Parlamentului European a aprobat, miercuri, Comisia Europeană condusă de Jean-Claude Juncker, cu 423 de voturi "pentru", 209 voturi "împotrivă" şi 67 de abţineri.
   
La finalul unei sesiuni de peste trei ore, în care Jean-Claude Juncker şi-a prezentat programul, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat că din cei 699 de eurodeputaţi care au votat, 423 au dat vot favorabil noii Comisii Europene, 209 au votat "împotrivă", iar 67 s-au abţinut.
   
Chiar dacă discuţiile au fost aprinse, Juncker fiind acuzat de dictatură şi de lipsă de curaj, votul a fost unul previzibil, întrucât echipa luxemburghezului a beneficiat de sprijinul principalelor două grupuri politice din Parlamentul European, PPE şi S&D.
   
Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv, marţi, candidaturile slovenei Violeta Bulc şi slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeană, în urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker, deschizând calea pentru organizarea votului de miercuri.
   
Remanierea Comisiei a fost necesară după ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsă de eurodeputaţi la audierile din comisiile de specialitate ale PE. Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat iniţial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepreşedinte pentru Energie şi Climă. Portofoliul pentru Transporturi i-a fost încredinţat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier în Guvernul condus de Miro Cerar.
   
Comisarul desemnat de România este Corina Creţu, care a primit portofoliul Politică Regională. Ea a primit aviz pozitiv din partea Comisiei REGI în urma audierii desfăşurate la 1 octombrie.
   
Comisia Juncker îşi va începe mandatul la 1 noiembrie.