Marii câştigători ai perioadei de liber la transferurile politice a adus UNPR şi PLR în prim planul scenei politice din Prahova.

Dacă UNPR nu a reuşti în 2012 să câştige nicio primărie, acum are în „portofoliu” cinci primari-  Floreşti, Băicoi, Plopeni, Cărbuneşti, Filipeştii de Târg.  Cel mai răsunător transfer este cel al lui Eugen David, primarul celei mai bogate comune din România- Floreşti, edil care a părăsit PNL, partid pentru care reuşise să câştige nu mai puţin de trei mandate în frunte localităţii. La fel de notabile sunt şi înregimentările edililor de la Băicoi şi Plopeni, consideraţi a fi „pedelişti pe viaţă”. Este primul semn că fuziunea dintre PNL şi PDL nu e văzută cu ochi prea buni de câtre aleşii locali.

Şi PLR, un partid nou înfiinţat, a reuşit să puncteze în această perioadă. Şaşe primari- Albeşti Paleologu, Gornet Cricov, Măgureni, Gura Vitioarei, Măneciu, Teişani- au ales partidul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi aleşi au optat pentru PSD, considerând că un partid puternic oferă mai multe oportunităţi.

13 primari (numărul celor oficial înscrişi până pe 15 octombrie) au ales partidul premierului Victor Ponta.

Edilii din Talea, Poseşti, Tomşani,Valea Doftanei, Lapoş, Cosminele, Starchiojd, Şirna, Slănic, Vadu Săpat, Păcureţi, Berceni şi Azuga se pot lăuda că „sunt la putere”.

Doi primari prahoveni, Vasilică Diaconu, de  la Măgurele, şi Ionuţ Dumitru, de la Gorgota, au ales să se declare independenţi, renunţând la umbrela PDL, dar refuzând să se înscrie în altă formaţiune politică.

Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova, ne-a declarat astăzi că pe ultima sută de metri (OUG 55 este valabilă până la ora 24.00) sunt aşteptaţi în PSD primarii de la Buşteni şi Ceptura.

Putem spune că în acest moment judeţul Prahova are  nouă configuraţie politică, iar marii perdanţi sunt liberalii şi democrat-liberalii.