Senatoarea Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD, susţine că rectificarea bugetară va aduce mai mulţi bani pentru Educaţie si pentru sistemul de Sănătate.

"Pentru cei mai putin familiarizati cu modul de întocmire a unui buget, care s-au grabit sa acuze Guvernul Ponta ca a diminuat, cu ocazia rectificarii bugetare, sumele destinate Educatiei si Sanatatii, facem precizarea ca, în realitate, se vor acorda mai multi bani pentru scoli, mai multi bani pentru sistemul de Sanatate", declară Firea într-un comunicat de presa publicat de AGERPRES.

Social-democrata explică faptul că bugetul Ministerului Sănătăţii apare ca fiind diminuat cu 265 milioane lei din cauza reducerii cu 408 milioane lei a transferurilor de echilibrare către Fondul National de Sanatate.

"Acest fapt este datorat exclusiv gradului de crestere a colectarii contributiilor pentru sanatate, ceea ce conduce la reducerea necesarului de finantare a Fondului din bugetul Ministerului Sanatatii. Prin urmare, rectificarea de facto operata la Sanatate este una pozitiva, de peste 140 de milioane de lei, care vor fi directionati catre programele nationale de sanatate, reabilitarea maternitatilor, finantarea centrelor de permanenta, masuri de prevenire a Ebola, precum si pentru finantarea drepturilor salariale ale personalului din spitalele aflate în reteaua autoritatilor administratiei publice locale si a activitatii serviciilor de ambulanta", afirmă Gabriela Firea.

În ceea ce priveşte Educaţia, senatoarea PSD este de părere că reducerea cu 34 milioane lei a bugetului ministerului de resort este "strict contabila, generata de diminuarea cu 50 milioane lei a capitolului cheltuieli cu proiecte finantate prin fonduri europene nerambursabile, diminuare bazata pe executia bugetara înregistrata la 31 august".

"Trebuie precizat însa ca, în ciuda acestei reduceri a sumei bugetate, aceasta reprezinta o dublare a sumei cheltuite la acest capitol în 2013, 355% din executia bugetara pe 2012, 852% din cea pe 2010 si 5.615% din cea pe 2009. Progresul este mai mult decât evident. În rest, rectificarea bugetului Educatiei este una pozitiva, urmând a fi suplimentate transferurile catre universitati (1,8 milioane lei), cheltuielile cu transportul studentilor (3 milioane lei) sau cele pentru investitii (10 milioane lei)", mai precizează Gabriela Firea.

Ea adaugă că, tot pentru Educaţie, se vor aloca, prin intermediul bugetelor autoritatilor publice locale (sume defalcate din TVA), peste 140 milioane lei care "vor fi folosite pentru salarii în învatamântul preuniversitar si special, precum si pentru plata unor titluri executorii în învatamântul preuniversitar, special si superior de stat".