În viziunea dascalului, înainte de a ajunge lider la Cotroceni, un candidat trebuie să aibă o prima calitate: să fi demonstrat, pentru a deveni şeful statului, ca în meseria sa a fost cel mai bun.

„Cred că trebuie să fie un om care a performat în meseria de bază. Altminteri, oameni care au foarte mari realizări verbale sunt destui”, spune dascălul. Profesorul mai vrea ca preşedintele sa-i reprezinte ţara cu demnitate şi să aibă atitudinea unui om de stat. „Preşedintele trebuie să fie un simbol pentru toţi şi, din acest motiv, trebuie să fie o persoană care să impună respect în primul rând prin atitudine, experienţă de viaţă şi prin modul în care se comportă în societate”.

Bogdan Enescu este dascalul care antrenează excelenţa. În 1977, 1978 şi 1979 profesorul a fost medaliat la Olimpiada Internaţională de Matematică. După ce a terminat facultatea, de când a intrat în învăţământ, a pregătit zeci de elevi care au obţinut performanţa.  

A compus peste 100 de probleme, astăzi publicate în culegeri şi introduse în probele de la concursurile internaţionale. La olimpiada internaţionala din 2005, problema de la subiectul 1 a fost creaţia sa.

(CC)