Rareş Bogdan şi-a pus avocaţii în cap. Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan a reuşit să demonstreze, din nou, că habar nu are de prevederile legale, reuşind să emită în spaţiul public declaraţii aberante, jignitoare la adresa avocaţilor, care au atras imediat reacţia Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Vă prezentăm, integral, comunicatul UNBR:

Uniunea Naţională a Barourilor din România dezavuează afirmaţiile făcute de dl Rareş Bogdan, pe postul de televiziune Digi24,  în cadrul emisiunii „În faţa ta”, din data de 19 ianuarie 2020, potrivit cărora nu ar fi normal ca un „avocat care 25 de ani a luat bani de la toţi infractorii” să aibă aceeaşi pensie ca judecătorii.

Dincolo de dezbaterea asupra pensiilor speciale,  problematică sensibilă a societăţii româneşti, afirmaţia este de natură să aducă prejudicii de imagine nu numai profesiei de avocat, ci şi justiţiei în general, pentru că avocatul este partener indispensabil al justiţiei prin lege.

„Este regretabil că un  europarlamentar român lansează o atare idee cu privire la rolul avocatului în sistemul de justiţie, cu atât mai mult cu cât a făcut aceste remarci într-un context în care vorbea de apărarea independenţei justiţiei.

În primul rând, avocatul nu apără infractori sau infracţiuni, ci drepturile şi libertăţile cetăţenilor.  Nu poate exista justiţie independentă  fără avocaţi. Orice om are dreptul la apărare şi niciun om nu poate fi numit infractor  înainte să fie condamnat în mod definitiv. Chiar şi după acest moment, cel condamnat definitiv continuă să aibă drepturi în legătură cu modul de executare a pedepsei, cu condiţiile de detenţie, viaţa şi sănătatea, drepturi care în mod legitim trebuie apărate într-o societate care se întemeiază pe statul de drept.

Avocatul nu poate fi un complice al clientului, el este dator să apere drepturile şi libertăţile legitime ale cetăţenilor. Fără funcţia apărării, exercitată de către avocat, eventuala pedeapsă nu ar avea fundament într-un proces echitabil.

Cine nu ţine seama de aceste aspecte fundamentale ale legii,  nu cred că ar trebui să se pronunţe asupra problematicii sistemului judiciar!”, a spus av. dr. Traian Briciu, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România.

Ne exprimăm speranţa că aceste declaraţii au fost pur contextuale şi din raţiuni de retorică, nereprezentând concepţia reputatului politician asupra rolului şi funcţiilor apărării în procesul penal.

Uniunea Naţională a Barourilor din România analizează cazul şi urmează să fie luate măsurile care se impun potrivit legii.