Liderii UDMR ameninţă că s-ar putea retrage de la guvernare. Aceştia cer ca Ministerul de Externe să-şi retragă intervenţia în procesul în care Comisia Europeană contestă, la Tribunalul UE, iniţiativa legislativă Minority Safe Pack, susţinută şi de UDMR.  

„Prim-ministrul cunoaşte poziţia mea clară şi hotărâtă şi vom vedea cum va proceda. Decizia mea va fi luată în funcţie de cea a premierului. Eu nu ameninţ pe nimeni, dar dacă România nu se retrage din proces eu văd imposibilă asumarea rolului guvernamental. Nu aştept explicaţii, ci soluţii în această problemă.(...) Nu pot să trăiesc într-o stare de schizofrenie. Este imposibil ca UDMR, în calitate de iniţiator să se afle în proces cu UDMR-ul, în calitatea sa de membru al coaliţiei de guvernare”, a declarat Kelemen Hunor, citat de transindex.ro. Acesta ar urma să se întâlnească cu Victor Ponta miercurea aceasta.

Iniţiativa Cetăţenească Europeană, intitulată „Minority Safe Pack", iniţiată de UDMR şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa, solicită impunerea la nivelul Uniunii Europene a unor reglementări mai clare în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale.