Preşedintele american, Barack Obama, continuă consultările cu privire la modalitatea de a răspunde extinderii jihadiştilor sunniţi în Irak şi nu exclude nicio opţiune, cu excepţia trimiterii de trupe pe teren, a anunţat Casa Albă miercuri.

„Singurul lucru exclus de preşedinte este trimiterea de trupe americane la luptă în Irak, însă el continuă să analizeze alte opţiuni“, a subliniat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Presa americană sugera miercuri că Washingtonul ar putea exclude posibilitatea lansării unor atacuri aeriene „imediate“ cu avioane de luptă deoarece există dificultăţi în privinţa identificării ţintelor de pe teren.

Refuzând să se pronunţe asupra datei la care Obama va lua decizia, Carney a subliniat că preşedintele american continuă să lucreze în vederea stabilirii „cu mai multă claritate“ a diferitelor opţiuni de luat în calcul.

Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, a anunţat, miercuri, că Bagdadul a cerut „oficial“ Statelor Unite să efectueze atacuri aeriene împotriva jihadiştilor din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care au luat cu asalt, miercuri, principala rafinărie a ţării.

Întrebat despre necesitatea obţinerii autorizaţiei Congresului înaintea lansării unor eventuale atacuri aeriene aşa cum s-a avut în vedere în cazul Siriei, Carney a refuzat să răspundă direct, dar a insistat asupra faptului că situaţia este sensibil diferită.

„Guvernul irakian a cerut ajutor, acest fapt este în mod incontestabil o diferenţă care trebuie remarcată“, a anunţat el.