Coreea de Nord a lansat sâmbătă, pe site-ul de propagandă DPRK, un film de patru minute cu titlul ameninţător "Last Chance", ce înfăţişează un o rachetă lansată de pe un submarin devastând Washingtonul şi se încheie cu imaginea steagului Statelor Unite cuprins de flăcări, transmite The Guardian

Filmul, ilustrat cu un fond sonor militar ameninţător, conţine o scurtă istorie vizuală a relaţiilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord şi se încheie cu o scenă manipulată digital în care o rachetă filează cerul, deviază înapoi spre pământ şi aterizează în faţa Monumentului preşedintelui Lincoln din Washington.

Clădirea sediului guvernului pentru Congresul Statelor Unite ale Americii explodează în urma impactului şi, în final, un mesaj apare pe ecran: "Dacă imperialiştii din Statele Unite se aproprie chiar şi cu un inch de noi, îi vom ataca fulgerător cu arme nucleare."

În secvenţele introductive ale filmului publicat pe site-ul de propagandă DPRK se regăsesc, printre altele, scene capturate din Războiul din Coreea, momentul detectării navei americane de spionaj "Pueblo" în 1968 şi imagini din prima criză legată de programul nuclear al Coreei de Nord de la începutul anilor '90.

Evident, filmul nu ţine cont de realitate. Coreea de Nord ar fi reuşit să miniaturizeze focoasele nucleare astfel încât să poată fi montate pe rachete, însă submarinele ei sunt foarte vechi şi practic nu au nicio şansă de a ajunge nedetectate în poziţia de a lansa. Cu atât mai mult cu cât Washingtonul este pe coasta de est!

Coreea de Nord a lansat numeroase ameninţări în ultima perioadă la adresa forţelor armate sud-coreene şi americane, care efectuează exercţii militare comune. De când au început exerciţiile americano-sud-coreene, la care anul acesta iau parte 12.200 de militari americani şi 5.000 de militari sud-coreeni, Coreea de Nord lansează zilnic avertismente către cei doi aliaţi şi ameninţă în special cu atacuri nucleare preventive.

Agerpres