Echipele de intervenţie au reuşit să salveze, luni, trei căţeluşi care au supravieţuit printre dărâmături şi zăpadă după ce hotelul Rigopiano din centrul Italiei a fost lovit de avalanşa masivă produsă în urmă cu cinci zile, relatează AFP. Descoperirea a redeşteptat speranţele salvatorilor care continuă operaţiunile de căutare pentru găsirea celor 23 de persoane încă declarate dispărute după tragicul eveniment

Pompierul Fabio Jerman a declarat că găsirea celor trei pui albi de Ciobănesc de Abruzzo semnifică faptul că există încă pungi de aer sub clădirea dărâmată, "un important semn de viaţă, care ne dă speranţe".

"Este o cursă contra timpului, ştim că trebuie să ne grăbim, dar este un mediu în care se lucrează cu dificultate", a declarat Luca Cari, purtător de cuvânt al departamentului de pompieri în contextul în care salvatorii se străduiesc să înainteze cu săpăturile către centrul hotelului, acolo unde se crede că s-ar putea afla cei declaraţi dispăruţi.

Echipele de salvatori folosesc unităţi canine şi tehnologie capabilă să identifice sub dărâmături semnalul GSM emis de telefoanele mobile ale celor dispăruţi, a declarat duminică într-o conferinţă de presă Titti Postiglione de la Departamentul de protecţie civilă. Acesta a calificat intervenţiile drept ''chirurgicale'' pentru a evita prăbuşirea altor fragmente ale structurii hotelului.

Stabilimentul de patru stele, Rigopiano Hotel, construit la începutul anilor '70 la 1.200 de metri altitudine în zona muntoasă a regiunii Abruzzo, a fost lovit miercuri de o avalanşă masivă, după ce marţi în zona de centru a Italiei fuseseră înregistrate patru seisme cu magnitudinea 5, conform DPA.

Procurorii italieni au anunţat luni că iau în calcul acuzaţii de ucidere din culpă şi de neglijenţă. "Investigăm toate deciziile care au dus la construirea şi deschiderea acelui hotel", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, procurorul Cristina Tedeschini, din Pescara.

În ziua avalanşei, managerul hotelului, Bruno Di Tommaso, a trimis autorităţilor locale şi provinciale un e-mail în care anunţa că situaţia a devenit "îngrijorătoare" din cauza trepidaţiilor, că ninsoarea pătrundea în interiorul stabilimentului şi că generatorul mai avea combustibil pentru numai 24 de ore, după cum arată agenţia ANSA citată de DPA. De asemenea, acesta cerea ajutor pentru eliberarea căilor de acces către hotel, însă autorităţile locale au declarat că cel mai puternic plug se stricase şi că nu existau fonduri pentru repararea lui, arată Reuters care menţionează că primele echipe de salvatori au sosit la locul dezastrului, pe schiuri, la 11 ore de la catastrofă, din cauză că drumul era impracticabil.