Preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi ucrainean, Petro Poroşenko, au discutat la telefon luni despre soarta pilotului ucrainean Nadejda Savcenko şi a celor doi soldaţi ruşi condamnaţi la închisoare în Ucraina, a informat Kremlinul, citat de Reuters şi AFP.

Problema Nadejdei Savcenko, precum şi soarta ruşilor Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Erofeev au fost evocate", a precizat Kremlinul într-un comunicat.

Un tribunal ucrainean i-a condamnat luni pe Aleksandr Aleksandrov şi Evgheni Erofeev, capturaţi pe teritoriul Ucrainei în mai 2015, la 14 ani de închisoare, pentru că au luptat de partea separatiştilor proruşi în conflictul din estul Ucrainei. La rândul ei, Nadejda Savcenko a fost condamnată în martie de un tribunal rus la 22 de ani de închisoare.

Potrivit AFP, convorbirea telefonică deschide calea pentru un eventual schimb de prizonieri între cele două părţi.

Kremlinul a adăugat că cei doi lideri au convenit ca Moscova că autorizeze "în curând" ca consulul general al Ucrainei să o viziteze pe Nadeja Savcenko în închisoare.

La rândul său, Petro Poroşenko a afirmat că Ucraina a cerut eliberarea "imediată" a pilotului ucrainean, aflată în greva foamei, potrivit unui comunicat al biroului său. El a mai cerut ca medici germani şi ucraineni să o poată examina pe femeie, a cărei stare de sănătate s-a deteriorat.

Cabinetul lui Petro Poroşenko a confirmat că soarta celor doi "militari ruşi" a fost discutată, dar nu a furnizat niciun detaliu.

AGERPRES