Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a îndemnat sâmbătă ca oraşul Volgograd să revină la numele de Stalingrad, relatează AFP.

"Nu m-am îndoit niciodată de necesitatea de a-i reda Stalingradului numele. Nu în onoarea lui Stalin, ci pentru binele locuitorilor", a scris Rogozin într-un mesaj postat pe Twitter.

Preşedintele Vladimir Putin a răspunz în mod pozitiv vineri cererii în acest sens formulate de către un fost combatant sovietic, în ziua ceremoniilor aniversării Zilei-Z în Franţa.
Schimbarea numelui unui oraş ţine, "conform legilor noastre", "de competenţa regiunii şi a municipalităţii. În acest caz, locuitorii oraşului trebuie să voteze într-un referendum", a spus Putin.

Bătălia pentru Stalingrad (1942-1943), care a marcat prima înfrângere a germanilor în al Doilea Război Mondial, este în continuare glorificată de către ruşi ca evenimentul care a salvat Europa de nazism.

Această bătălie, una dintre cele mai sângeroase din istorie, a schimbat cursul conflictului în Uniunea Sovietică, demoralizată până atunci de mai multe înfrângeri usturătoare.

Ras de pe suprafaţa pământului de bombardamentele germane, Stalingradul a fost aproape integral reconstruit după război şi a fost redenumit Volgograd, în 1961, de către Nikita Hruşciov. Înaintea Revoluţiei sovietice, oraşul purta numele Ţariţîn.

Autorităţile oraşului au adoptat, în ianuare 2013, un text potrivit căruia oraşul îşi reia numele timp de şase zile pe an, spre exemplu la 2 februarie şi 9 mai - data la care este sărbătorit sfârşitul războiului în Rusia.