Coaliţia internaţională coordonată de SUA a decis să atace resursele petroliere ale grupării Stat Islamic, armata americană distrugând duminică 116 camioane-cisternă în regiunea Deir Ezzor, din estul Siriei, informează marţi Radio France Internationale, în pagina online.

Aviaţia americană a distrus duminică 116 camioane-cisternă, reprezentând aproape 40% din vehiculele cu care organizaţia jihadistă transportă combustibil. Vânzarea de petrol a scăzut în rentabilitate odată cu scăderea cursului petrolului şi cu reducerea progresivă a zăcămintelor, care nu sunt întotdeauna bine întreţinute, dar tot aduce grupării teroriste venituri de până la două milioane de dolari pe zi.

Coaliţia antiteroristă, de când a lansat ofensiva sa în urmă cu un an, nu a atacat până acum interesele petroliere ale SI, de teamă să nu ucidă civili. Înaintea bombardamentelor de duminică, aviaţia americană i-a avertizat pe şoferii camioanelor să se îndepărteze de vehicule.

Pentagonul s-a hotărât să atace obiectivele petroliere abia după ce a reflectat la modalitatea de a întrerupe pe perioadă determinată, de şase luni sau un an, fluxul de petrol de care beneficiază gruparea SI, fără a distruge permanent instalaţiile. "Războiul se va încheia. Nu vrem să distrugem aceste infrastructuri astfel încât să nu mai poată fi reparate", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului (sursa: Mediafax.)

Operaţiunea este denumită Tidal Wave II, cu trimitere la campania aliaţilor împotriva rafinăriilor din România, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru stoparea aprovizionării Germaniei. Campania nu a avut efect. Abia după 23 august, când Armata Română a întors armele, naziştii au resimţit din plin lipsa petrolului românesc. Este general acceptat că acest fapt a dus la grăbirea înfrângerii Germaniei şi la scurtarea războiului în Europa.

În zilele noastre, România şi Polonia sunt cei mai importanţi aliaţi ai SUA în Europa de Est.

Operaţiunea Tidal Wave (wikipedia)

Operaţiunea Tidal Wave a fost un bombardament aerian al Statelor Unite asupra rafinăriilor  de la Ploieşti, România, la 1 august 1943. În misiune au zburat 177 bombardiere grele B-24 Liberator pornind de la Benghazi, Libia, care au atacat rafinăriile de la altitudine joasă cu pierderea a 53 de avioane, 44 în faţa anti-aerienei române şi germane, 440 de soldaţi americani au fost ucişi în luptă, iar 220 au fost capturaţi. Rezultatul bombardamentului a fost "nici o reducere a producţiei de petrol înregistrată", deci, misiunea a eşuat Cinci piloţi au primit Medalia de Onoare, trei postum, cele mai multe medalii decernate vreodată pentru o singură misiune de către Forţele Aeriene Americane.

Aceasta misiune a fost cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de aviaţia Statelor Unite ale Americii într-o singură misiune, şi una dintre cele mai costisitoare misiuni din istoria aviaţiei Statelor Unite ale Americii, mai târziu americanii numind această zi „Sâmbăta Neagră” iar Ploieştiul devine cunoscut între aviatorii americani drept "cimitirul bombardierelor".